Wijken Gevaert en Dieseghem - wijzigingen verkeersafwikkeling

Gepubliceerd op di 17 jan. 2023 om 12.09 uur
We komen tegemoet aan bezorgdheden van inwoners over de snelheid van het verkeer, het parkeerbeleid en de hoeveelheid doorgaand vrachtverkeer. Lees hier onze plannen.

Wijk Gevaert

Volgende plannen rollen we op korte termijn in deze wijk uit. Je kan tevens de plannetjes onderaan deze webpagina raadplegen.

snelheidsbeperking van 30 km/u

We voeren in de Guido Gezellelaan een snelheidsbeperking van 30 km/u in. Daarmee geldt in alle straten van de wijk Dieseghem en Gevaert een snelheidsbeperking van 30 km/u:

  • Aan de zuidkant van Ter Varentstraat omdat er zone 30-borden staan, inclusief in de Ter Varentstraat.
  • Aan de noordkant van Ter Varentstraat omdat het een fietsstraatzone is. Wettelijk verplicht moeten er in de Bloemenlei, Kunstambachtslaan en Dieseghemlei, telkens op de kruising met de Ter Varentstraat ‘einde zone 30 borden’ staan, toch geldt ook daar de snelheidsbeperking van 30 km/u aangezien er een fietsstraatzone start.

Uitzonderingen: Enkel in de Antwerpsestraat, Septestraat en Deurnestraat (vanaf de rotonde in de Septestraat tot aan de grens met Deurne) is de snelheidslimiet 50 km/u.

fietsstraatzone

Verder worden ook alle straten binnen het gebied begrensd door de Ter Varentstraat, Deurnestraat en Vosstraat fietsstraatzone. De Ter Varentstraat en Deurnestraat zelf zijn geen fietsstraat.

tonnageverbod

De Guido Gezellelaan en de Deurnestraat krijgen bovendien een tonnageverbod van 5.5 ton. In de andere straten van de wijk was er reeds een tonnageverbod. Door op alle toegangswegen naar de wijk Gevaert een tonnageverbod te plaatsen, kan er in praktijk (behoudens plaatselijk verkeer), geen zwaar verkeer +5.5 ton de wijk inrijden. Enkel in de Hendrik Kuijpersstraat, Septestraat en op de rotonde geldt het tonnageverbod niet.

praktisch/timing

In de loop van de maand januari worden de nodige verkeersborden geplaatst, om vanaf vrijdag 20 januari in werking te treden. De politie ziet in januari en februari extra toe op het respecteren van deze wijzigingen.

Wijk Dieseghem

Volgende plannen rollen we op korte termijn in deze wijk uit. Je kan tevens de plannetjes onderaan deze webpagina raadplegen.

fietsstraatzone

Alle straten binnen het gebied begrensd door de Ter Varentstraat, Deurnestraat en Vosstraat worden een fietsstraatzone. De Ter Varentstraat en Deurnestraat zelf zijn geen fietsstraat. Dat wil zeggen dat bijna heel jullie wijk een fietszone wordt, waardoor er meteen bijna overal een snelheidsbeperking van 30 km/uur geldt.

tonnageverbod

Door op alle toegangswegen naar de wijk, inclusief Deurnestraat, een tonnageverbod te plaatsen, kan er in de praktijk (behoudens plaatselijk verkeer), geen zwaar verkeer +5.5 ton de wijk inrijden.

praktisch/timing

In de loop van de maand januari worden de nodige verkeersborden geplaatst, om vanaf vrijdag 20 januari in werking te treden. De politie ziet in januari en februari extra toe op het respecteren van dit tonnageverbod.

Downloads

  • kaart tonnageverbod - Gevaert en Dieseghem.pdf 197,1 Kb
  • kaart zone30 fietsstraten - Gevaert en Dieseghem.pdf 202,7 Kb