Wie kan stemmen voor welke verkiezingen?

De opkomstplicht is afgeschaft voor de verkiezingen van 13 oktober. Burgers genieten dan van stemrecht en zijn niet meer verplicht om naar het stembureau te komen.

Belgen ingeschreven in Mortsel

Je staat automatisch op de kieslijst om te stemmen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen wanneer je:

Je moet niets doen voorafgaand aan de verkiezingen. De uitnodigingsbrieven worden uiterlijk op zaterdag 28 september 2024 verstuurd. Heb je je uitnodigingsbrief begin oktober niet ontvangen of ben je je brief kwijt? Dan kan je terecht voor een duplicaat op het Stadsonthaal. Dat kan ook op zondag 13 oktober tussen 8.00 uur en 15.00 uur.

Op 1 augustus 2024 worden de kiezerslijsten vastgelegd. Als je verhuisd bent na het vastleggen van de kiezerslijsten, dan wordt de oproepingsbrief verzonden naar jouw vorige adres en moet je ook gaan stemmen in het stembureau dat gelinkt is aan je vorige adres.

Niet-Belgen ingeschreven in Mortsel

Woon je in Mortsel, maar heb je niet de Belgische nationaliteit? Dan kan je je inschrijven op de kiezerslijst om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Als je bent ingeschreven zal je in oktober worden uitgenodigd om te gaan stemmen. Alle uitnodigingsbrieven worden uiterlijk op zaterdag 28 september 2024 verstuurd. Heb je je uitnodigingsbrief begin oktober niet ontvangen of ben je je brief kwijt? Dan kan je terecht voor een duplicaat op het Stadsonthaal. Dat kan ook op zondag 13 oktober tussen 8.00 en 15.00 uur.

Samengevat

 Belgische kiezersNiet-Belgische kiezers
GemeenteraadJaJa, na inschrijving
ProvincieraadJaNeen