Wegenwerken starten rond stelplaats Deurne

Gepubliceerd op vr 26 mei 2023 om 10.03 uur
In het kader van de ontsluiting van de toekomstige stelplaats van De Lijn in Deurne worden vanaf dinsdag 30 mei werken uitgevoerd ter hoogte van het Sportlandschap op de Krijgsbaan (R11).

Er wordt een nieuwe ontsluitingsweg gerealiseerd die via een lichtengeregeld kruispunt zal aansluiten op de Krijgsbaan. Vanop dit kruispunt zal het Sportlandschap, het woonwagenterrein, de stelplaats van De Lijn en eventuele toekomstige ontwikkeling op de oude baseballsite ontsloten worden. Het kleine stukje fietsstraat op de fietsostrade zal nadien ook niet meer door auto’s gebruikt worden. Tijdens de werken blijft op de Krijgsbaan steeds verkeer in beide richtingen mogelijk over versmalde rijstroken.

Aan de luchthaven in Deurne komt binnenkort de nieuwe stelplaats van De Lijn. Vanuit deze groene en duurzame stelplaats, die de stelplaats Zurenborg vervangt, zal in de toekomst het Antwerpse stadsbusvervoer worden georganiseerd. Om zowel de stelplaats als alle andere toekomstige lokale ontwikkelingen vlot bereikbaar te maken, is een goede ontsluiting van de site nodig. De toekomstige stelplaats zal via een nieuwe weg aansluiten op de Krijgsbaan. Deze nieuwe weg krijgt een aantakking op de Krijgsbaan ter hoogte van het Sportlandschap in Mortsel. Het kruispunt van de R11 met de Luchthavenlei en de Gasthuishoeven wordt daarvoor heraangelegd en omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt. Deze wegenwerken starten vanaf 30 mei en zullen in twee fases verlopen. Eind september moeten ze klaar zijn. De aannemer werkt door tijdens het bouwverlof.

De werken aan de verkeersknoop R11 worden in twee fases uitgevoerd in samenspraak met lokaal bestuur Mortsel, De Lijn en AWV. Zo blijft de bereikbaarheid voor de bewoners van het Sportlandschap en de gebruikers van het Sportlandschap gegarandeerd. Tijdens elke fase zal het verkeer in de twee richtingen kunnen blijven rijden dankzij versmalde rijstroken. Op deze manier blijft de doorstroming verzekerd.

Fase 1: 30 mei 2023 – eind juli 2023

In deze fase wordt er gewerkt aan de zijde van de luchthaven. Het doorgaand verkeer aan de zijde van het Sportlandschap rijdt via versmalde rijstroken. Voor het doorgaand fietsverkeer is er geen hinder. Voor het verkeer komende van Gasthuishoeven worden werflichten met sensoren voorzien aangezien het verkeer op de R11 voorrang heeft. Je kan zowel richting Mortsel als Borsbeek wegrijden.

Opgelet!

  • Wie het Sportlandschap wil bereiken komende van Borsbeek moet keren aan het kruispunt van de Heirbaan.
  • Fietsers van en naar Berchem moeten rechtsaf naar het Sportlandschap en door het Sportlandschap rijden richting fietsostrade.

Fase 2: eind juli 2023 – eind september 2023

In deze fase wordt er gewerkt aan de zijde van het Sportlandschap. Het doorgaand verkeer aan de zijde van de luchthaven wordt over versmalde rijstroken geleid.

Verkeer komende van Mortsel richting Borsbeek

Dit verkeer rijdt via de R11. Voor het verkeer dat richting Sportlandschap/woonwagenterrein wenst te gaan, wordt een tijdelijke voorsorteerstrook voorzien, richting onderdoorgang van de spoorwegbrug om zo de bestemming te bereiken.

Verkeer komende van Borsbeek richting Mortsel

Dit verkeer moet ter hoogte van de nieuw aangelegde ontsluitingsweg rechtsaf slaan richting nieuw aangelegd rondpunt, om van daaruit de weg richting Mortsel verder te zetten.  

Verkeer van het Sportlandschap

  • Richting Mortsel dient men via de fietsostrade naar de Luchthavenlei te rijden waardoor men op de nieuwe ontsluitingsweg komt. Vervolgens rechtsaf op de Krijgsbaan.
  • Richting Borsbeek dient men via de fietsostrade naar de Luchthavenlei te rijden waardoor men op de nieuwe ontsluitingsweg komt. Vervolgens rechtsaf op de Krijgsbaan en keren aan de Heirbaan.

Opgelet!

  • Doorgaand fietsverkeer tussen Mortsel en Borsbeek moet de Luchthavenlei volgen onder de brug door richting Sportlandschap. Vervolgens fietst men door het Sportlandschap via de Gasthuishoeven en Zoomweg naar Borsbeek of omgekeerd. Het plannetje raadpleeg je via de foto hieronder.
  • Fietsverkeer op de fietsostrade volgt de Luchthavenlei om zo op de fietsostrade te geraken.

Ter plaatse wordt de nodige omleidingssignalisatie voorzien.