Wandelroutes in Mortsel

Download de kaart

Laat je verrassen door de vele wandelroutes die door Mortsel lopen.

5-aprilwandeling

Het Amerikaanse bombardement op Mortsel vond plaats op 5 april 1943 en was met 936 doden het zwaarste in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op basis van het boek Tranen over Mortsel werd onder leiding van historicus Pieter Serrien en in samenwerking met Geheugen Collectief een historische wandeling door het getroffen Mortsel uitgestippeld. Op 16 locaties staan inox geheugenpanelen met een korte uitleg en getuigenissen. De wandeling begint bij het gemiste doelwit, de Erla-fabriek, en eindigt op de begraafplaats van Mortsel-dorp, waar je tussen de herdenkingskruisjes van de slachtoffers kan wandelen.

Postiljonroutes

Begin 2015 zagen de postiljonroutes in Mortsel het levenslicht in de schoot van het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’ (MWHT). Deze wandelingen koppelen de geschiedenis van Mortsel aan onze rijke eet- en drinkcultuur door de eeuwen heen. Je kan kiezen tussen de routee 'En de boer hij ploegde voort', 'In de voetsporen van de rentmeester' en 'Onder de fabrieksschoorstenen van Mortsel'.

Sneukelroutes

Als je sneukelt, ga je stiekem wat rondneuzen. Je snolt wat rond. Bijvoorbeeld op zolder sneukel je dan wat tussen de rommel. Sneukel je, dan kan je ook smikkelen en smullen. In Mortsel doen we dat niet stiekem of heimelijk en overal in onze stad vind je wel wat leuke plaatsjes.

Onder de toren

Voor de fotowandeling ‘Onder de toren’ duiken we in het rijke archief van de Mortselse Heemkundige Kring en gaan op zoek naar oude gevels die ook nu nog ons straatbeeld sieren. We vertrekken bij de Sint-Benedictuskerk en verklaren de plaatsnamen op deze route.

Sneukel jij mee door Mortsel?

Dit is een fotozoektocht, die je naar fascinerende beelden, oude poortgebouwen, bijzondere gevels, verborgen wapenschilden en een duiventoren brengt. Je ontdekt de bijzondere architectuur en de beeldhouwkunst in Mortsel!

De kapelletjesbaan in Mortsel

De kapelletjesbaan vertrekt bij de Koude Beek en loopt dwars door onze stad. De Koude Beek slingert vergeten door het landschap tussen Mortsel, Borsbeek en Boechout. Een agrarisch landschap ligt verscholen achter ‘snelle’ wegen. Wij zoeken opnieuw de stilte op. De sneukeltocht loopt van de Koude Beek naar de Grensbeek. Schitterende kapelletjes liggen op een schijnbaar vergeten route.

Arbeid adelt

Rond het levensmotto van Lieven Gevaert ‘Arbeid adelt’ werd een wandeling uitgewerkt. We wandelen rond de oudste site van de fabriek. De brochure ‘Met Gevaert aan tafel’ leidt je door honderd jaar feesten bij Gevaert.

Met Amedeus op pad

Deze sneukeltocht brengt je van Waesdonck over Vennenborg naar Dieseghem. Van Waesdonck, een oud gehucht in Mortsel, zie je niets meer. Het toponiem vertelt ons heel wat over dit verdwenen landbouwgebied. Op onze route vind je de 13 zonnetjes van Mortsel, die je wat te vertellen hebben.

De leukste koffiehoekjes van Mortsel

We wandelen door Mortsel en ontdekken de leukste koffiehoekjes in de stad.

Tipsy-route

Op zoek naar ons industriële verleden.

John Juchempad

John Juchem was een Mortselse ondernemer en burgemeester die zich gedurende de oorlogsjaren ’40-’45 vastberaden toonde tegenover de bezetter. Om John Juchem te bedanken en te eren voor zijn jarenlange toewijding en ijver voor de belangen van de Mortselse gemeenschap, werd in 1981 een tekst uitgewerkt en gepubliceerd die een geschiedkundige en natuurminnende wandeling van 6 km doorheen het oude Mortsel beschrijft. Deze wandelroute kreeg de naam het ‘John Juchempad'. In 2008 werd een wandelbrochure uitgewerkt die het pad opnieuw onder de aandacht bracht.

Downloads

  • Wandelbrochure 5 april - editie 2023.pdf 3,5 Mb
  • Sneukelroute - Onder de Toren.pdf 2,6 Mb
  • Sneukelroute - Sneukel jij mee door Mortsel.pdf 2,5 Mb
  • Sneukelroute - De Kapelletjesbaan in Mortsel.pdf 2,8 Mb
  • Sneukelroute - Met Gevaert aan tafel.pdf 3,1 Mb
  • Sneukelroute - Met Amedeus op pad.pdf 8,7 Mb
  • Sneukelroute - De leukste koffiehoekjes van Mortsel.pdf 3,3 Mb
  • Tipsy-route.pdf 1,4 Mb
  • Postiljonroute - In de sporen van de rentmeester.pdf 3 Mb
  • Postiljonroute - En de boer hij ploegde voort.pdf 4,6 Mb
  • Postiljonroute - Onder de schoorstenen van Mortsel.pdf 606,1 Kb
  • De fabrieksschoorsteen van Mortsel.pdf 3,7 Mb
  • Wandelbrochure - John Juchempad.pdf 819,3 Kb