Lokaal bestuur Mortsel zoekt 936 vrijwilligers voor 5 april 2023

Inhoud

Volgend jaar zal het 80 jaar geleden zijn dat Mortsel op 5 april 1943 rond halfvier in de namiddag getroffen werd door een geallieerd bombardement. Doel was om de Duitse Erla vliegtuigenfabriek aan de Vredebaan te treffen (de plek waar nu O-lijfje gevestigd is). Maar de bommen vielen vooral in het centrum van de stad met als trieste balans 936 doden waaronder meer dan 250 kinderen, meer dan 1.000 gewonden en honderden woningen in puin.

De stad Mortsel, de vzw 5april1943 en enkele Mortselse verenigingen hebben een groots opgezette herdenking gepland met tal van activiteiten en evenementen. Woensdagnamiddag 5 april 2023 wordt een bijzonder herdenkingsmoment op het Stadsplein. Om daar een sereen en indrukwekkend moment van te maken, zijn we op zoek naar 936 vrijwilligers. Zij zullen de 936 slachtoffers van het bombardement symbolisch zichtbaar maken op het plein. Auteur Tom Lanoye zal een passage voorlezen over het bombardement uit zijn jongste roman ‘De Draaischijf’.

Oproep (locatie Stadsplein Mortsel, kant Noord)

We doen een oproep aan iedereen, jong of oud, die zich aangesproken voelt en wil meewerken. Het enige wat je moet doen is je engageren om op 5 april 2023 tussen 14.45 en 15.45 uur aanwezig te zijn op het Stadsplein (kant Noord) Mortsel. En dat je peter of meter wil worden van een van de 936 slachtoffers. Meer details volgen later.

Wil je alleen of in groep, met familieleden of vrienden of als vereniging meewerken aan dit uitzonderlijk evenement, dan moet je je even kort registreren via onderstaand digitaal inschrijvingsformulier. Je kan je ook laten registreren via een bezoekje aan het stadsonthaal.

Alvast bedankt!

www.5april1943.be

Registreren