Mortsel herbevestigt haar titel als Fair Trade Gemeente via de Fair-O-Meter, de tweejaarlijkse barometer van het lokaal engagement voor een faire wereld. Mortsel maakt daarbij deel uit van een Vlaams netwerk van 193 Vlaamse Faire Gemeenten. “We zetten mee de schouders onder de vernieuwde campagne van ‘Faire Gemeenten’ en engageren ons om nog meer lokaal, ecologisch en fair te handelen.”
Mortsel wil een draagvlak creëren voor eerlijke handel
De werknemers van lokaal bestuur Mortsel drinken iedere dag fair trade koffie of thee, die ook op de feesten en recepties wordt aangeboden. “We vinden het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Eerlijke handel is opgenomen in onze beleidsplannen. Het is ook bijzonder fijn om te zien hoe Mortsel een rijk landschap aan handelaars heeft die vanuit hun eigen overtuiging kiezen voor lokale producten en/of eerlijke handel.“, aldus burgemeester Erik Broeckx.
In Mortsel zijn er meer dan 25 handels- en horecazaken waar je eerlijke producten kan kopen. Benieuwd wie ze zijn? Je vindt een up-to-date overzicht op de website van lokaal bestuur.
Ook Mortselse scholen springen mee op de kar en sensibiliseren hun leerlingen over eerlijke handel. Samen met het lokaal bestuur wordt er jaarlijks een Fiesta Latina georganiseerd of een Fête Afrique. Het gaat in beide gevallen om een educatief proces van ervaringsgerichte en vakoverschrijdende activiteiten waarin leerlingen enerzijds worden meegenomen in het dagelijks leven in Latijns-Amerika en anderzijds in dat van West-Afrika.
Zelfevaluatie als toets
Mortsel heeft de Fair-O-Meter ingevuld. Op basis daarvan wordt het engagement als Fair Trade Gemeente op 6 criteria geëvalueerd. Het gaat over het engagement van het lokaal bestuur in samenwerking met lokale winkels en horeca, scholen, bedrijven en organisaties. Daarnaast peilt de Fair-O-Meter ook naar de mate waarin Mortsel communiceert over dat engagement, of er al dan niet een lokale groep van vrijwilligers is die de campagne mee uitbouwt én of er inspanningen worden gedaan voor lokale en duurzame voeding.
Op deze tweejaarlijkse zelfevaluatie scoorde Mortsel met een A zeer goed. 45% van de 193 Fair Trade Gemeenten behaalden een A-score.
Mortsel wordt een faire gemeente met LEF
Mortsel zet samen met 193 andere Vlaamse gemeenten en steden de schouders onder de vernieuwde ‘Faire Gemeenten campagne. Een omslag waarbij de campagne, en de vier stichtende organisaties erachter (Fairtrade Belgium, Oxfam België, Rikolto en 11.11.11), volop willen inzetten op de LEF-principes: lokaal, ecologisch en fair denken en doen.