Veilig asbest verwijderen!

Gepubliceerd op ma 14 mrt. 2022 om 11.17 uur
Afbraak- of verbouwingswerken met asbest veilig houden is niet altijd zo evident. Maar dankzij de samenwerking tussen OVAM, IGEAN en jouw gemeente, kan je als inwoner rekenen op deskundig advies, praktische ondersteuning én een interessant tarief!

Afbraak- of verbouwingswerken met asbest veilig houden is niet altijd zo evident. Maar dankzij de samenwerking tussen OVAM, IGEAN en jouw gemeente, kan je als inwoner rekenen op deskundig advies, praktische ondersteuning én een interessant tarief !

Waarom asbest verwijderen?

Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de bouwsector gebruikt werd. Het is opgebouwd uit kleine vezels die je met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden.

Asbestvezels komen vrij bij verwering (slijtage en afbrokkelen door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden) of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk. Het bewerken van asbest is trouwens verboden door de wet!

Het is niet alleen voor jouw veiligheid en gezondheid van belang om (hechtgebonden) asbest op een veilige manier te verwijderen. Bijkomende reden kan de aankondiging van OVAM zijn dat in de loop van 2022 (exacte timing was nog niet bekend bij het drukken van deze Afvalkrant) een asbestattest verplicht wordt bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Meer hierover lees je op www.ovam.be/het-asbestattest.

Zelf asbest verwijderen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je alleen hechtgebonden asbest zelf mag verwijderen. Niet-hechtgebonden asbest moet je altijd door een erkend asbestverwijderaar laten verwijderen!

Wij helpen je graag om veilig en vakkundig jouw woning asbestveilig te maken door middel van een ophaling aan huis. Concreet levert IGEAN plaatzakken, big bags of een container, steeds samen met 2 sets Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM’s). Je vult deze dan zelf met asbesthoudend materiaal. Nadien komt IGEAN de gevulde zakken of container ophalen. Op www.igean.be/asbest leggen we uit hoe je dit veilig zelf kan doen!

Wat kost het?Wist je trouwens dat je nog tot eind juni 2022 voor asbestverwijdering tijdens renovatiewerken een verhoging van het premiebedrag kan ontvangen bij Fluvius? Meer info op de website van Fluvius of via de medewerkers van het EnergieK loket!

Hoe het materiaal aanvragen?

Meer praktische informatie én het online aanvraagformulier vind je terug op www.igean.be/asbest!

Wist je dat?

Wist je trouwens dat je voor asbestverwijdering tijdens renovatiewerken aan je dak of muur een verhoging van het premiebedrag kan ontvangen bij Fluvius, mits je ook isolatie plaatst?

Meer info op de website van Fluvius of via de medewerkers van het EnergieK loket!