Straatnaamborden met aandacht voor historisch erfgoed

Gepubliceerd op za 14 nov. 2020 om 00.00 uur
Vanaf nu kom je deze en andere weetjes al wandelend tegen.

De Pieter Reypenslei kennen we allemaal als de gezellige winkel- en woonstraat in het centrum van Mortsel. Maar naar wie werd die straat eigenlijk genoemd? Wist je dat Petrus Reypens burgemeester van Mortsel was in 1870? En dat er tijdens zijn bewind een eerste ‘echt’ gemeentehuis werd gebouwd?

Vanaf nu kom je deze en andere weetjes al wandelend tegen. Je leest ze op straatnaamborden die meer uitleg geven over enkele merkwaardige historische figuren. En dat zijn niet alleen burgemeesters, maar ook industriëlen, kunstenaars en andere opmerkelijke figuren die hun stempel op Mortsel hebben gedrukt of op een andere, uitzonderlijke manier in de belangstelling zijn gekomen.

Denk maar aan Edmond Thieffry, die vloog in 1925 als eerste naar het toenmalige Belgisch-Congo, een reis van 8.124 km, die 51 dagen duurde en 75 vlieguren telde.

“Mortsel heeft een rijk verleden en het is onze bedoeling om dit levend te houden, voor de huidige en komende generaties. Vanuit de eigen geschiedenis naar de toekomst kijken blijft altijd een goede basis. Met het initiatief om deze borden in het straatbeeld te plaatsen, zetten we op een laagdrempelige manier een stukje Mortsels erfgoed in de kijker,” aldus schepen Ilse Lacante, bevoegd voor vrije tijd, lokale economie en dierenwelzijn.

Deze straten kregen alvast een straatnaambord: Armand Segerslei – Edmond Thieffrylaan – Eduard Arsenstraat – Floris De Cuijperstraat – Gustaaf Lavastraat – Hendrik Kuijpersstraat – Jaak Blockxstraat – Jozef Hermanslei – Juliaan De Vriendtstraat – Lieven Gevaertstraat – Maria Gorettistraat – Mayerlei – Pater Renaat De Vosstraat – Pieter Reypenslei.