Stadhuis

Je ziet het ondertussen aan de buitenzijde ... er is al heel hard gewerkt aan het huis van en voor de Mortselaars. We geven extra sfeerbeelden mee op deze webpagina.

In het filmpje dat je onderaan deze pagina kan bekijken, neemt een stadsarchitect je in een vorige fase al wandelend mee in het stadhuis. Dit filmpje blijft zeer interessant om een zicht te krijgen op de indeling van het nieuwe stadhuis.

Een bruisend huis voor en van de stad

Het nieuwe stadhuis wordt een kwaliteits­vol, bruisend huis voor en van de stad.

  • Stadsonthaal. Op het gelijkvloers, rechts, rea­liseren we een klantgericht, toe­gankelijk, dynamisch en interactief Stadsonthaal.
  • Bibliotheek. Uiterst links wordt het stadhuis tot boven gevuld met boeken. Een moderne bib zal hier een rol spelen als educatief centrum en meewerken om de digitale kloof te dichten. Met leesplekken tot in het stadscafé toe.
  • Stadscafé. Dit café verbindt enerzijds de bib en de publieke doorgang naar het fort en anderzijds het Stadsonthaal.
  • Polyvalente zaal en foyer (op -1). De nieuwe polyvalente zaal is een mooie aanvulling op het bestaand patrimonium van Mortsel. Aan de achterzijde is er ook de mogelijk­heid om een terras te creëren met zicht op het fort.
  • Kantoren en vergaderzalen. Het stadhuis wordt de nieuwe en moderne werkplek voor een groot deel van de medewerkers van lokaal bestuur Mortsel.
  • Politiek. Het college van burgemeester en schepenen vergadert wekelijks in het nieuwe stadhuis, de gemeen­teraad maandelijks. Burgemeester en schepenen krijgen er ook hun kantoor.

Het dak gaat eraf!

Wie af en toe omhoogkijkt op het Stadsplein, heeft gemerkt dat het dak van het stadhuis eraf ging. Dat wordt net als de rest van het stadhuis vernieuwd en krijgt extra ramen. Die lichtinval is nodig, want de verdieping net onder het dak wordt in tegenstelling tot vroeger volop mee gebruikt als werkplek. Vroeger deed de zolderverdieping dienst als stockageruimte. Nu zal de politiek er zijn plek krijgen en wordt er heel wat bureauruimte gecreëerd voor de ondersteunende diensten die momenteel nog werken vanop de Meerminnecampus.

De brug over de fortvijver wordt uitgesteld

De bedoeling was om achter het stadhuis een brug te leggen, die het stadhuis met FORT 4 verbindt. Die brug wordt geschrapt om budgettaire redenen. Dat levert een besparing op van 1.190.000 euro. Wel wordt er een beperkter budget van 250.000 euro voorzien om de openbare ruimte aan de achterzijde van het stadhuis op een andere manier aan te leggen. Uitstel is echter niet noodzakelijk afstel. Mogelijk komt de bouw van de brug in een volgende legislatuur opnieuw op de planning. Waarom moet er bespaard worden?

Stad Mortsel moet net als alle lokale besturen zwaar besparen. De combinatie van de stijgende energieprijzen, de sterk toegenomen inflatie en de indexering van de personeelskosten, zorgt voor een ongeziene aanslag op de lokale financiën. Om de meerjarenplanning in balans te houden moest de stad op zoek naar vele miljoenen. Doelstelling was om de Mortselaar bij die besparingen maximaal te ontzien. Die heeft het immers nu zelf al moeilijk genoeg. Dat is gelukt. De belastingen en de onroerende voorheffing zullen niet worden verhoogd, er wordt geen personeel ontslagen, alle dienstverlening blijft behouden en ook de belangrijke grote en kleine investeringen blijven overeind. Uiteraard werden wel een aantal andere projecten geschrapt, uitgesteld of herdacht. De brug over de fortvijver springt daarbij het meest in het oog.

Timing

Als alles goed gaat, zou het stad­huis in het voorjaar van 2024 klaar moeten zijn.

Downloads

  • Bundel plannen stadhuis - oktober 2021.pdf 25,6 Mb