Slechtvalken

Slechtvalken in Mortsel broeden op 4 eieren. Dit moet je zien!

Goed nieuws uit Mortsel. De restauratiewerken aan de schouw van Agfa-Gevaert hebben de slechtvalken niet weggejaagd. Ze broeden nu op 4 eieren.

Mogen we dit jaar terug 4 slechtvalkkuikens verwachten op de schoorsteen van Agfa-Gevaert? Dat is althans de verwachting nu er van 2 tot 8 maart in totaal 4 eieren werden gelegd door het zelfde koppeltje slechtvalken als voorgaande jaren.

Sinds februari is alles live te volgen met de webcam.

We verwachten dat na 9 april de kuikens uit hun eieren zullen kruipen. Volg tijdens de paasvakantie de opgroei van de kuikens met de webcam waarbij de voedermomenten spectaculaire beelden kunnen opleveren.

Het installeren van de webcam in 2017 is een initiatief van Agfa i.s.m. de Natuurpunt afdeling Land van Reyen en de stad Mortsel (Milieuraad Mortsel).

Ter ondersteuning van lokale biodiversiteit, werd er in september 2002 i.s.m. het FIR (Fonds voor instandhouding van Roofvogels) op de 70 meter hoge ‘Gevaert'-schoorsteen een slechtvalken-nestkast geplaatst.

Dus nu in tijden van COVID-19, kan je vanuit je zetel de webcam in het oog houden. Vooral voor families met kinderen is dit allicht een aangename en leuke afleiding, zeker tijdens de paasvakantie.

De slechtvalk was 25 jaar geleden zo goed als volledig uitgestorven in België (o.a. door pesticidengebruik), maar is sinds begin deze eeuw terug in opmars.

***

  • De slechtvalken komen nu reeds jaren na elkaar terug in de nestkast op de 70 meter hoge schoorsteen van Agfa-Gevaert te Mortsel.
  • Via volgende link kan je hen via een webcam volgen.
  • Informatie over slechtvalken
 

Uitgelicht