Primeur voor Mortsel met eerste natuurtoilet in de omgeving

Gepubliceerd op vr 15 mrt 2024 om 09.00 uur
Om tegemoet te komen aan de noden van alle gebruikers, vind je sinds begin maart ook een natuurtoilet op het Sportlandschap. Een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor een, soms nijpend, probleem.

Het Sportlandschap aan de Krijgsbaan in Mortsel kent een grote variëteit aan sportmogelijkheden met vier voetbalvelden, een groot kunstgrasveld, een nieuw baseballveld en padelterreinen. Centraal op het terrein ligt de Sporthaven, die niet alleen dienst doet als cafetaria van enkele aanwezige sportclubs, maar die ook plaats biedt aan een danszaal.

Milieuvriendelijke oplossing

Uiteraard is er voldoende sanitair aanwezig in de Sporthaven, het multifunctionele sportgebouw middenin het Sportlandschap. Dit ligt op een aanvaardbare maar toch redelijke afstand van de padelterreinen en het nieuwe baseballveld. Volgens verschillende padelspelers alvast te ver om hun wedstrijd te onderbreken met regelmatig wildplassen tot gevolg. Ook Cantincrode was met haar kersverse baseballafdeling vragende partij voor sanitair in de onmiddellijke nabijheid van hun baseballterrein.

We wilden hier graag een antwoord op bieden zonder al te ingrijpende werken. Een natuurtoilet is niet aangesloten op de riolering, je hebt geen leidingen nodig, en het is bovendien onderhoudsvriendelijk en geurloos. Een duurzame en milieuvriendelijke oplossing die ideaal is voor ons Sportlandschap, waar we recreatie koppelen aan natuurontwikkeling. Met een modern en elegant design afgewerkt met hout hebben we het natuurtoilet perfect kunnen integreren op het Sportlandschap met een strategische inplanting tussen onze padelterreinen en het nieuwe baseballveld.

Hoe werkt het natuurtoilet?

Een autonoom natuurtoilet werkt zonder water of elektriciteit en heeft geen zaagsel of chemicaliën nodig. Zon en wind zijn voldoende. In het systeem worden de vaste en vloeibare afvalstoffen gescheiden. Een continue luchtstroom zorgt voor gedeeltelijke verdamping van de vloeibare afvalstoffen en verdroging van de vaste fecaliën. Frisse luchtstroom wordt continu naar beneden gezogen, waardoor er geen vervelende luchtjes vrijkomen.

De betere optie

Het natuurtoilet is een betere optie dan de welgekende ‘Dixi’. Het ziet er niet alleen veel mooier uit, het is beter voor het milieu en deze kan je niet zomaar omgooien, wat bij Dixi’s nog wel eens gebeurt. Bovendien is het toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit en rolstoelgebruikers.

Nog meer goed nieuws

Stad Mortsel en Regionaal Landschap Rivierenland hebben van de Vlaamse overheid een subsidie gekregen voor de aanplant van bomenrijen en houtkanten op het Sportlandschap. In de zone rond de padelvelden, het baseballveld en de nieuwe toegangsweg naar het woonwagenterrein, werd deze week het streekeigen plantgoed aangeplant. Op die manier werken we verder aan de uitbouw van een groen-blauw netwerk en meer biodiversiteit op en rond het Mortselse Sportlandschap.