Mortsel verwelkomt elektrische deelfietsen van Donkey Republic

Gepubliceerd op wo 26 okt. 2022 om 09.51 uur
Elektrisch fietsen is een slimme zet. Het gaat vlot vooruit, parkeren is geen probleem en je geniet van extra beweging.

Snel van A naar B? Spring eens op een elektrische fiets! Met de komst van deelfietsnetwerk Donkey Republic is dat makkelijker dan ooit. Want in Mortsel kan je één van hun kenmerkende oranje elektrische fietsen huren. Lantis, initiatiefnemer van het project en bouwheer van de Oosterweelverbinding, zal in totaal 1.650 e-bikes van Donkey Republic plaatsen in de regio Antwerpen en in het Waasland. Op die manier wil de beheersmaatschappij zoveel mogelijk mensen motiveren om de fiets te nemen voor, tijdens en na de Oosterweelwerken.

Slim onderweg, van Beveren tot Wuustwezel

Elektrisch fietsen is een slimme zet. Het gaat vlot vooruit, parkeren is geen probleem en je geniet van extra beweging. De komst van het elektrisch deelfietsnetwerk van Donkey Republic is dus goed nieuws voor wie vaker de fiets wil nemen.

Tussen Beveren en Wuustwezel plaatst Lantis 1.650 fietsen in de 32 gemeentes van de Antwerpse vervoerregio. Dat uitgebreide netwerk zal de belangrijkste mobiliteitsknooppunten, zoals park-and-rides en treinstations, met elkaar verbinden. Zo kunnen fietsers zich snel verplaatsen doorheen de hele regio. In Mortsel verschijnen er e-bikes op 10 verschillende locaties. Naast de elektrische fietsen zullen ook gewone fietsen deel uitmaken van het deelfietsnetwerk.

Vlotte verplaatsingen voor iedereen

De 1.650 fietsen zijn nog maar het begin. “Afhankelijk van de interesse verwachten we dit basisnetwerk verder uit te breiden, met gewone of elektrische deelfietsen”, vertelt Candide De Bruyn van Lantis. Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen zo’n groot elektrisch deelfietsensysteem wordt opgezet. Daar is een goede reden voor. “Je vlot verplaatsen binnen de regio lukt niet altijd met de auto. De e-bike is in dat geval een volwaardig, flexibel alternatief. Met dit netwerk maken we elektrisch fietsen voor iedereen toegankelijk.”

E-bikes loodsen je niet alleen sneller door het verkeer, maar zijn ook stukken milieuvriendelijker dan de auto.

Hoe werkt een deelfietssysteem?

Een Donkey-fiets huren is eenvoudig. Je gaat naar één van de drop-offlocaties, ontgrendelt daar een fiets met de Donkey Republic-app en gaat op weg. Na de rit laat je je fiets achter op één van de andere drop-offlocaties.

Dat deelfietsen werken, bewijzen de succesvolle Velo-stadsfietsen in Stad Antwerpen. Donkey Republic is met dit netwerk trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Het Deense bedrijf is wereldwijd actief in 71 steden. In België circuleren er al zo’n 800 fietsen in Gent en Kortrijk.

Wil je Donkey Republic zelf testen?

Download de Donkey Republic-app en huur een fiets op een van de drop-offlocaties.

Oosterweelverbinding - Alles binnen trapbereik

dropofflocaties donkeys.pdf713,1 Kb(pdf)

Wat kost een rit met een elektrische Donkey Republic?

  • Een enkele rit (30 minuten) kost 3 euro.
  • Een maandabonnement (max. 40 verplaatsingen) kost 72 euro (1,80 euro per rit).
  • Een jaarabonnement (max. 400 ritten) kost 600 euro (1,50 euro per rit).

Donkey Republic