Nieuwe app Mijn Burgerprofiel gelanceerd: Mortsel is pilootstad

Gepubliceerd op do 15 sep. 2022 om 10.25 uur
De app Mijn Burgerprofiel is vanaf nu beschikbaar voor alle Vlaamse burgers.

De app is onmiddellijk beschikbaar. Vlamingen vinden er dossiers en meldingen van de overheid op één plek, kunnen er eBox documenten en attesten downloaden, nieuws volgen of premies en vergunningen aanvragen. De app beschikt ook over een digitale wallet, waar je een kopie van je identiteitsdocumenten, toegangspasjes tot het recyclagepark of andere belangrijke zaken veilig kunt bewaren.

Al 13 gemeenten lanceren mee, ook Mortsel!

Van de Vlaamse app ‘Burgerprofiel’ kunnen gemeentebesturen ook een eigen variant uitbrengen en verder uitbreiden met het lokale nieuws en handige functies zoals bijvoorbeeld een afspraak maken bij de gemeente, de afvalkalender raadplegen, enzovoort. Al 13 pilootgemeenten brengen deze maand een lokale versie uit in hun eigen naam.

Mortsel, Sint-Niklaas, Puurs-Sint-Amands, Ronse, Brasschaat, Haacht, Wingene, De Panne, Houthalen-Helchteren, Grimbergen, Zonnebeke en Lokeren lanceren deze maand een eigen versie van de app. De stad Mechelen zal eveneens over enkele weken een eigen Burgerprofiel-app uitbrengen.

Gemeenten kunnen app verder uitbreiden

Gemeentes en hun leveranciers kunnen uitbreidingen doen aan de app. Daarvoor is het platform van de Burgerprofiel-app opgezet als een open systeem. Met die innovatieve aanpak wil Vlaanderen over 2 jaar alle lokale besturen aangesloten hebben op Mijn Burgerprofiel.

Digitale wallet

Nieuw in de Burgerprofiel-app is de digitale wallet, een veilige plek om officiële documenten, toegangsbewijzen of kaarten te stockeren en altijd mee op zak te hebben. In de wallet kan de burger een kopie van identiteitsdocumenten maken, rijbewijs of andere documenten, wat handig kan zijn op reis of bij verlies van één van deze documenten.

Met één klik kan je ook officiële overheidsdocumenten uit je eBox zoals vergunningen, of officiële attesten toevoegen aan de wallet. De documenten zijn vanaf dan ook offline te gebruiken.

Binnenkort zullen ook pasjes en kaarten die met een QR- of een klassieke barcode werken, zoals bibliotheekkaarten, toegangskaarten voor het recyclagepark en anderen aan de app kunnen toegevoegd worden. Vanaf dan kan de smartphone als toegangsbewijs dienen en hoef je de kaarten niet meer op zak te houden.

Webversie Mijn Burgerprofiel al een groot succes

De webversie van Mijn Burgerprofiel (www.mijnburgerprofiel.be) kende de afgelopen 2 jaren een enorme groei. Vandaag zijn meer dan 70% van de lokale besturen met hun website aangesloten, en vorig jaar is er 16 miljoen keer aangemeld in Mijn Burgerprofiel. Mijn Burgerprofiel was enkel in een webbrowser beschikbaar en steeds meer mensen deden dat vanop hun smartphone. De bouw van een mobiele app was dan een logische stap, zeker omdat meer Vlamingen over een smartphone beschikken dan over een computer.

Download de app

De app van Mijn Burgerprofiel voor de stad Mortsel kan je hier downloaden.

Apple App Store
Google Play Store