Matumaini Katanga

Inhoud

Wie zijn wij?

De vzw Matumaini is opgericht in 2011, met als doelstelling het ondersteunen van onderwijs en sociale projecten in de mijngebieden in Katanga Congo, in het bijzonder in de lokale gemeenschappen waar de Aalmoezeniers van de Arbeid/Aumôniers du Travail actief zijn.

MATUMAINI = HOOP in het Swahili. Wij willen de hoop van de Congolezen op een betere toekomst versterken door steun te geven aan onderwijs en vorming (basis, secundair en hoger onderwijs en specifieke opleidingen) en aan de gezondheidszorg (gezondheidscentra en centra voor gezinsplanning). Wij steunen ook lokale groepen van Congolezen die in de informele economie werken (marktvrouwen, bestuurders van taxi-moto’s).

Het vrouwencentrum Mirador organiseert in Lubumbashi korte beroepsopleidingen, van vijf maanden, voor vrouwen die in de informele economie werken. Dat zijn activiteiten zoals straathandel, die juridisch niet geregistreerd zijn, meestal slechts een heel laag inkomen opleveren en geen sociale bescherming bieden. Met een basiskennis in ‘kleding maken’ of 'haartooi' (esthetica) kunnen zij hun inkomen verhogen. Een belangrijk deel van de opleiding is informatie over en sensibilisering voor het gebruik van moderne middelen voor gezinsplanning. Dit project wordt financieel ondersteund door de stad Mortsel.

Contactgegevens