Laadpalen elektrische wagens

De Vlaamse regering besliste dat iedere inwoner in de toekomst op maximaal 250 meter van zijn/haar woning een laadpunt ter beschikking moet hebben. Om deze doelstelling te halen, is het duidelijk dat er in Mortsel laadpalen zullen bijkomen.

Dat zal in eerste instantie zo veel mogelijk aan publieke gebouwen of op publieke parkings gebeuren. Denk maar aan het Sportlandschap, Sporthal Den Drab, de parking in de Heilig-Kruisstraat, de parking Krijgsbaan, enz.

Maar je kan ook zelf een laadpaal aanvragen om bij jou in de buurt te installeren.

Je kan alle info hierover terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.

Hoe vraag je zelf een laadpaal aan?

Als inwoner kan je zelf een publieke paal aanvragen in jouw buurt, wanneer je daar nood aan hebt en niet kan laden op eigen domein. Een aanvraag voor een laadpaal moet rechtstreeks bij de Vlaamse overheid gebeuren, niet bij lokaal bestuur Mortsel.

Er staat al een paal in jouw buurt, maar die is bijna altijd bezet. Wat nu?

Je kan een extra laadpaal aanvragen. Als blijkt dat de laadpaal die op maximaal 250 meter van jouw woning staat niet voldoende vrij is om te laden, kan er een extra laadpaal worden bijgeplaatst. Ook die aanvraag moet je richten aan de Vlaamse overheid.

Een laadpaal aanvragen

Hoe lang mag je parkeren bij een laadpaal?

Op een publieke parkeerplaats bij een laadpaal mag je niet langer parkeren dan nodig om te laden. Je kan bovendien een retributie krijgen als je er parkeert zonder dat er een stekker in het stopcontact steekt. Dit is een parkeerovertreding.

Als er in Mortsel een straat wordt heraangelegd, worden daar dan sowieso ook laadpalen voorzien?

We zetten niet zomaar overal laadpalen. Want iedere laadpaal neemt ook parkeerplaats weg. En parkeerplaatsen zijn gegeerd. In buurten waar iedereen een oprit heeft, komt er misschien nooit een paal omdat niemand die nodig heeft. In buurten waar mensen geen oprit hebben daarentegen, én waar er vraag is naar een laadpaal, zal er wel een paal komen.

Waar hou je rekening mee als je zelf een laadpaal installeert op privédomein?

• Er mag geen laadkabel over het openbaar domein worden gelegd. Ook niet via een kabelgoot of kabelmat.
• Bij laden in de voortuin moet dit op een vergunde oprit gebeuren.
• Bijkomende verharding om een laadplaats te maken op eigen terrein is niet toegestaan.

De intercommunale IGEAN organiseerde in 2023 een infosessie over de do’s en don’ts bij het laden van elektrische wagens. De opname van deze sessie kan je bekijken via https://www.igean.be/klimaat-energie/infosessies/infosessie-laadsystemen

Wist je dat vanaf 2025 alle bestaande parkings van niet-woningen die meer dan 20 parkeerplaatsen hebben, verplicht zijn om minimum twee laadpunten te voorzien?

Overzicht laadpalen in Vlaanderen