Inleefhuis helpt al vanaf 16-jarige leeftijd financieel gezonde keuzes maken

Gepubliceerd op wo 15 mrt. 2023 om 13.58 uur
Een project van het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed onthaal (GBO) van de Eerstelijnszone ZORA.

Wie?

Niet schrikken. Meer en meer jongeren hebben schulden. Dat is een lastige start van je zelfstandig leven. Meer en meer jonge cliënten komen bij de OCMW’s aankloppen voor schuldbemiddeling. Er is nood aan preventieve actie. En die actie is er in de vorm van een fysiek inleefhuis, een project van het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed onthaal (GBO) van de Eerstelijnszone ZORA. De mutualiteiten, BudgetInZicht en het Jongerenadviescentrum CAW Antwerpen steken hiervoor samen met OCMW Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel de handen uit de mouwen.

Wat?

Een inleefhuis is een nagebouwd huis. Bezoekers worden van kamer tot kamer rondgeleid. Ze krijgen info over goed omgaan met je budget. In de keuken zal het o.m. gaan over budgetvriendelijk winkelen en de voedingsdriehoek. In de bureaukamer gaat het over administratie in de brede zin van het woord. In de slaapkamer over nieuwe en tweedehandskledij, enz.

Het inleefhuis richt zich op leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs, cliënten en (anderstalige) nieuwkomers die begeleid worden door de deelnemende OCMW’s. Vrijwilligers begeleiden jongeren doorheen een huis met het maken van financiële keuzes. Ze willen inzicht geven in de financiële verantwoordelijkheden. Het gaat over gezonde keuzes maken, verplichtingen, problemen en oplossingen. Er wordt gekeken naar wat het kost om alleen te wonen en hoe er kan bespaard worden. Er wordt dus een realitycheck georganiseerd.

Interesse?

Het inleefhuis vindt plaats van 6 tot en met 24 maart 2023 in het JOC in Mortsel, Lusthovenlaan 10. De vrijwilligers staan dagelijks klaar van 13.30 tot 15.30 uur. Voor werkende en schoolgaande bezoekers wordt er op 16 maart van 19.00 tot 21.00 uur ook een avondsessie georganiseerd. Dit is nieuw voor deze editie. Inschrijven voor het inleefhuis verloopt via scholen en welzijnsorganisaties uit de regio.     

Bedankt vrijwilligers

Het project draait dankzij een grote poule enthousiaste vrijwilligers. Een deel van hen draaide al in eerdere edities van het inleefhuis in Edegem mee. Dit beviel hen zodanig goed, dat ze opnieuw van de partij zijn. Iets wat de werkgroep achter dit mooie project uiteraard toejuicht.