Als je iets meldt, een suggestie of een verzoek indient bij het stadsbestuur, dan signaleer je een tekortkoming die je graag wil opgelost zien, zoals bv. een put in de rijbaan, een verstopte rioolkolk, zwerfvuil, enz.
Wanneer je duidelijk ontevreden bent over een antwoord of beslissing, of klaagt over een prestatie die door het stadsbestuur al dan niet werd uitgevoerd, spreken we van een klacht. Ook wanneer je al verschillende meldingen hebt ingediend, maar je niet tot een oplossing komt met onze stadsdiensten, spreken we van een klacht. Een klacht wordt opgevolgd door onze klachtenbehandelaar.
Afval in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis. Het is ook duur. De opruim van het zwerfvuil kost jaarlijks miljoenen euro’s. In Vlaanderen gaat het over duizenden tonnen afval per jaar. De steden en gemeenten zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid op hun grondgebied.
Sluikstorters ontwijken bewust de ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat dan om afvalstoffen die gestort of achtergelaten worden:
- op plaatsen waar het niet mag;
- op momenten waarop dat niet is toegelaten;
- en/of in de verkeerde bakken of containers.
Bedankt om mee werk te maken van een propere stad. Via de knop hieronder kan je een melding starten. Kies bij 'type' voor 'Netheid en afvalophaling' en selecteer bij 'Sub-type' de optie 'Sluikstort'.
IGEAN staat in voor de afvalophaling in Mortsel. Werd je afval niet opgehaald? Laat het zo snel mogelijk weten aan IGEAN. Misschien zijn hun ophalers nog op ronde en kunnen ze nog snel langskomen. Je kan IGEAN ook telefonisch bereiken via het telefoonnummer 0800 1 46 46.
Je hebt een brief ontvangen van IGEAN aangaande een GAS-boete. Afhankelijk van het soort inbreuk kan de procedure verschillen.
GAS 1,2 en 3
Deze GAS-boetes kunnen worden opgelegd bij
- overtredingen tegen de openbare rust, gezondheid en veiligheid;
- inbreuken rond het niet leggen van de parkeerschijf
- en wanneer je openbare overlast hebt veroorzaakt.
Schriftelijk verweer
Je hebt 15 dagen de tijd na datum van kennisgeving van de brief om éénmalig aangetekend schriftelijk verweer in te dienen. Zorg er dus voor dat je alle documenten bijvoegt die noodzakelijk zijn om je verweer te staven. Dit kan op twee manieren:
- door dit online formulier in te vullen
- door het formulier dat bij de opstartbrief werd bijgevoegd met een aangetekende zending terug te sturen naar IGEAN, Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem.
Vermeld steeds het systeemnummer op jouw verweerschrift.
Mondeling verweer
Enkel wanneer het boetebedrag hoger is dan 70 euro, heb je ook nog de mogelijkheid om een mondeling verweer aan te vragen. Wil je zo’n mondeling verweer aanvragen, stuur je een mail naar gas@igean.be, ook hier met duidelijke vermelding van het systeemnummer. De sanctionerend ambtenaar zal je nadien de datum en uur meedelen waarop dit mondeling verweer zal doorgaan. De procedure gebeurt steeds in de Nederlandse taal en vindt plaats op de burelen van IGEAN.(Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem).
GAS 4
Deze GAS-boetes kunnen worden opgelegd bij
- inbreuken op stilstaan en parkeren
- en inbreuken tegen het verkeersbord C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen.
Schriftelijk verweer
Je hebt 30 dagen de tijd na datum van kennisgeving van de brief om éénmalig schriftelijk verweer in te dienen bij IGEAN. Zorg er dus voor dat je alle documenten bijvoegt die noodzakelijk zijn om jouw verweer te staven. Dit kan op twee manieren:
- door dit online formulier in te vullen
- door het formulier dat bij de opstartbrief werd bijgevoegd terug te sturen naar IGEAN, Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem.
Vermeld steeds het systeemnummer op jouw verweerschrift.
Mondeling verweer
Enkel wanneer het boetebedrag 116 euro bedraagt, heb je ook nog de mogelijkheid om een mondeling verweer aan te vragen. Wil je zo’n mondeling verweer aanvragen, stuur je een mail naar gas@igean.be, ook hier met duidelijke vermelding van het systeemnummer. De sanctionerend ambtenaar zal je nadien de datum en uur meedelen waarop dit mondeling verweer zal doorgaan. De procedure gebeurt steeds in de Nederlandse taal en vindt plaats op de burelen van IGEAN (Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem).
Heb je een parkeerretributie of parkeerboete ontvangen en ben je het daar niet mee eens? Dan heb je de mogelijkheid om een bezwaar in te dienen. Stad Mortsel is in geen enkel geval bevoegd om tussen te komen of een bezwaar te behandelen. Die procedure verloopt volledig extern. Daarom helpen we jou hieronder graag op weg.
Wat in de volksmond een 'parkeerboete' genoemd wordt, kan twee zaken betekenen.
Inbreuk op stilstaan en parkeren
Je hebt een brief ontvangen van IGEAN aangaande een GAS-boete. Dat betekent dat je vermoedelijk overeenkomstig de wegcode een inbreuk hebt gepleegd op het 'stilstaan en parkeren'. Je kan bezwaar indienen bij IGEAN.
Parkeerretributie
Je hebt een parkeerretributie ontvangen van Streeteo. Wellicht heb je de spelregels niet gevolgd in een betaalzone of in een blauwe zone op het grondgebied, waar je een blauwe schijf, een bewonerskaart of een speciale parkeerkaart moet gebruiken om in regel te zijn. Je kan bezwaar indienen bij Streeteo.
Een gewestweg is een weg die wordt aangelegd, onderhouden en beheerd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaamse Gewest. In Mortsel gaat het over:
- Liersesteenweg;
- Mechelsesteenweg;
- Statielei;
- Antwerpsestraat;
- Krijgsbaan;
- Vredebaan.
Heb je een vraag of een melding over één van deze straten? Dan kan je terecht bij het meldpunt wegen van de Vlaamse overheid.
De openbare verlichting in Mortsel wordt door Fluvius beheerd. Als er dus een verlichtingspaal defect is, kunnen we niet zelf optreden. Je kan wel zelf Fluvius op de hoogte brengen van het probleem via hun website.
Rioolbeheerder water-link onderhoudt en reinigt de rioleringen en rioolputjes op de gemeentewegen. Voor meldingen of klachten kan je hen rechtstreeks contacteren:
- via hun contactformulier
- op het nummer 078 35 35 09. Kies voor optie 3. Op weekdagen van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur;
- voor dringende tussenkomsten: tel. 03 244 05 44 (24 uur per dag, 7 dagen per week).
Opgelet! De gewestwegen en hun rioleringsstelsel vallen onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Je kan hen bereiken op het nummer 03 241 51 11, op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
De Vlaamse minister voor Binnenlands Bestuur en de vijf provinciegouverneurs staan als toezichthoudende overheid in voor het algemeen bestuurlijk toezicht op lokale en provinciale besturen.
Zij kunnen beslissingen van deze besturen vernietigen als die het recht of het algemeen belang schenden.
Lokale en provinciale besturen zijn verplicht een groot aantal van hun beslissingen te publiceren op hun website of andere webtoepassing. Op deze manier kan je die beslissingen eenvoudig kennen, raadplegen en eventueel klacht indienen.
Start hier je melding of klacht
Wil je geen gebrek aan een gewestweg, misgelopen afvalophaling, defecte openbare verlichting of problemen met riolering melden? Dan kan je onze algemene meldings- en klachtenkaart invullen.
Vul hieronder je contactgegevens in, samen met gedetailleerde informatie (zoals bv. de exacte locatie). Voeg gerust ook een foto toe zodat we de situatie zo goed mogelijk kunnen inschatten. Hoe meer informatie we van jou krijgen, hoe beter we de melding kunnen opvolgen. Indien je een klacht wil indienen die niet aan een bepaalde locatie is gebonden, mag je gewoon ons postadres - Stadsplein 1 - als locatie toevoegen.
Vul telkens een nieuw formulier in indien je meerdere zaken te melden hebt, zo zal elke melding steeds bij de juiste dienst terechtkomen.