Het huwelijk is een verbintenis tussen twee mensen en wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Het huwelijk vindt plaats in Hoeve Dieseghem, Wouter Volcaertstraat 44 - 2640 Mortsel.
Er kunnen maximaal 90 personen aanwezig zijn tijdens de ceremonie omwille van de capaciteit van de locatie.
Het huwelijk kan plaatsvinden in de gemeente waar één van de aanstaande echtgenoten is ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister conform artikelen 75, 76 en 144 tot 171 van het Burgerlijk Wetboek.
Maandag, donderdag en vrijdag: huwelijken zijn mogelijk vanaf 10.00 uur en aansluitend tot 12.00 uur.
Zaterdag: huwelijken zijn mogelijk vanaf 10.00 uur en aansluitend tot 12.00 uur.
Dinsdag en woensdag: in principe worden er geen huwelijken toegestaan op deze dagen. In uitzonderlijke gevallen en mits grondige motivatie kan het college van burgemeester een schepenen toch toelating geven. Je dient dan een schriftelijke aanvraag in bij het College van burgemeester en schepenen, Stadsplein 2 - 2640 Mortsel.
Er kan niet gehuwd worden op zon- en feestdagen.
De ceremonie - de huwelijksvoltrekking en ook het drankje achteraf - duurt alles samen maximum 30 minuten.
De voorwaarden om te kunnen huwen worden bepaald door de wet van het land waarvan men de nationaliteit heeft. De belangrijkste huwelijksvoorwaarden voor Belgen sommen we hieronder op.
Minimumleeftijd: de minimumleeftijd om te huwen, is 18 jaar. De jeugdrechtbank kan die leeftijdsbeperking opheffen als daar goede redenen voor zijn.
Toestemming van de echtgenoten: beide partners moeten vrijwillig toestemmen in het huwelijk. Een gedwongen huwelijk is dus verboden.
Afwezigheid van een huwelijksbeletsel: huwelijken tussen personen die onderling een te nauwe bloed- of aanverwantschap hebben, zijn verboden. De koning kan, om gewichtige redenen, dat verbod opheffen. Zo'n verzoek moet gericht worden aan de minister van Justitie.
Je woont wettelijk samen met een andere partner. De wettelijke samenwoning moet eerst beëindigd worden.
Verbod op bigamie: iemand die al gehuwd is, mag geen ander huwelijk aangaan. Dat verbod geldt ook voor vreemdelingen die in België huwen, zelfs als hun eigen nationale wet polygamie toestaat. Bigamie is een strafbaar feit.
Verbod op schijnhuwelijk: een huwelijk waarbij de intentie van minstens één van de echtgenoten niet gericht is op het totstandbrenging van een duurzame levensgemeenschap, maar alleen op het verkrijgen van een verblijfsrechtelijk voordeel, is verboden.
De prijs hangt af van de dag waarop je huwt.
Maandag, donderdag en vrijdag: 50 euro.
Zaterdag: 150 euro.
Dinsdag en woensdag (na goedkeuring): 250 euro.
Je betaalt dit bedrag tijdens de afspraak van de huwelijksaangifte. Doe je de huwelijksaangifte digitaal via Mijn Burgerprofiel, dan zal je een factuur ontvangen.