Station Deurnestraat

In 1836 werd het eerste station van Mortsel ‘Vieux Dieu’ geopend. In 1864 legde men een tweede spoorbaan aan die Antwerpen verbond met Boechout en Lier. Op deze lijn werd aan de Deurnestraat een station opgericht.

Rond 1920 bleek duidelijk dat de spoorcapaciteit van de lijn Antwerpen-Brussel te klein geworden was. Op de grens van Mortsel en Hove liet men de nieuwe sporen in de richting van Antwerpen naar rechts afbuigen om het centrum van Oude-God te ontzien. Een deel van de spoorwegen groef men in om overwegen uit te sparen. Hier hebben we nog de enige bewaakte overweg van Mortsel.

Boven de garagepoort van huisnummer 215 kan je nog duidelijk zien dat hier vroeger twee deuren waren, waarvan één de ingang van het toenmalige café.

De Deurnestraat kruist twee spoorlijnen. De eerste, Antwerpen-Brussel, werd aangelegd in 1836 en bijna honderd jaar later ingebed. In oktober 1939 kwam hier voor de werknemers van de bedrijven in de buurt een nieuwe stopplaats. Voor de tweede lijn, Antwerpen-Lier, werd in 1895 een station gebouwd. Dit gebouw bevond zicht tussen het huis met nummer 215 en de spoorlijn. Nadien werd aan de overkant van de straat een nieuw station opgetrokken, dat ondertussen ook niet meer als station dienst doet.