Hof Van Rieth

In 1836 liet Maria de Lakethulle de Tervoorde aan het Klein Molenveld een woning met lusttuin bouwen dat in de loop der jaren bekend zou raken als 'Château Rieth'. Op deze plek verrees in de jaren 50 van de twintigste eeuw een nieuwe woonwijk.

Maria de Lakethulle de Tervoorde uit Edegem liet in 1836 een woning met lusttuin bouwen op een stuk grond aan het Klein Molenveld. Samen met de landbouwgrond was het ongeveer vier ha groot.

Het eigendom werd in 1853 gekocht door Petrus Everaerts, gehuwd met Anna De Vooght. Na hun overlijden erfde hun zoon Joannes in 1868 het domein dat toen meer dan acht ha besloeg. Ook Joannes vergrootte het ‘château’ en kocht nog gronden bij. Na zijn overlijden in 1904 en het overlijden in 1909 van zijn tweede echtgenote, Joanna Flemming, werd het geheel, ondertussen nog vergroot met een kolenkelder, broeikas, hovenierswoning en nog andere gronden, in 1912 verkocht aan Heinrich Rieth. Onder zijn impuls werden nog een stuk grond en de vijver bijgekocht.

De woning had aan de straatzijde een gevelbreedte van 75 meter.

Omdat ze gelegen waren in het schootsveld van de Forten 4 en 5, werden in augustus 1914 alle bomen geveld en de gebouwen afgebrand. Château Rieth zou nooit meer herrijzen. De gronden werden gedeeltelijk als stortplaats gebruikt, er lag een voetbalveld en jaarlijks werd er een motorcross gehouden. In 1954 werd een voorontwerp voor een bijzonder plan van aanleg opgesteld en drie jaar later werd een eerste woning gebouwd.