FORT 4

FORT 4 in Mortsel werd midden 19de eeuw gebouwd en maakte deel uit van de Brialmontfortengordel. Samen met zeven andere forten moest het Antwerpen verdedigen in tijden van oorlog. Het leger bleef eigenaar van het fort tot het jaar 2000, het jaar waarin stad Mortsel eigenaar werd van FORT 4, een prachtig domein van 24 ha groot. Het was én is de ambitie van de stad Mortsel om dit gesloten bastion te ontsluiten en zo veel mogelijk mensen te laten genieten van deze uitzonderlijke site: een oase van groen gecombineerd met historische gebouwen en hedendaagse infrastructuur. In het fort kan je spelen, sporten, ontmoeten, rusten, ontspannen, ontdekken, … Er zijn picknickweides en speeltuigen en er vinden evenementen plaats.

Met de steun van verschillende overheden werden al verschillende historische gebouwen gerestaureerd en werd er een bezoekerscentrum ingericht. De gidsen van het fort leiden je langs plaatsen waar je zelfs geen vermoeden van hebt dat ze bestaan. Als stad staan we nog maar aan het begin van de ontplooiing van dit domein, maar geleidelijk aan, stap voor stap, wordt FORT 4 teruggegeven aan de Mortselaars en iedereen die er graag vertoeft. Dit is een uitnodiging om FORT 4 te komen ontdekken: het oude fort, het nieuwe fort, het groene fort, … Het is de moeite waard en je bent van harte welkom.

Geleide wandelingen en gidsenwerking

Wekelijkse rondleiding op zondag

Elke zondag, van april tot september, kan je om 14.00 uur deelnemen aan de vaste rondleiding, georganiseerd door de gidsenwerking van FORT 4. Deze rondleiding is gratis en je kan deelnemen zonder inschrijving. Van oktober tot maart vindt deze rondleiding enkel plaats op de derde zondag van de maand, ook om 14.00 uur. De rondleiding begint aan het Bezoekerscentrum - Krijgsbaan 212.

Afspraak 

Voor een rondleiding op een ander moment kan je een afspraak maken. Reservatie is verplicht, minimum 2 weken voor aanvang van de wandeling. Je kan reserveren door een mail te sturen (onderstaande knop) of door te bellen naar het Stadsonthaal.
 

Wandeltips

  • bijna volledig toegankelijk voor rolstoel en buggy;
  • honden zijn niet toegelaten in de gebouwen;
  • stevig schoeisel en zaklamp zijn een aanrader.

Praktisch

Openingsuren

Het buitenglacis is permanent toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Het binnengedeelte is enkel open tijdens volgende uren:

  • januari - februari: 08.00 - 17.00 uur;
  • maart: 08.00 - 18.00 uur;
  • april: 08.00 - 20.00 uur;
  • mei - augustus: 08.00 - 21.00 uur;
  • september: 08.00 - 20.00 uur;
  • oktober: 08.00 - 18.00 uur;
  • november - december: 08.00 - 17.00 uur. 

Sanitair

Sanitair vind je in de shelter.

Shelter

De shelter en de aansluitende groenruimte is een publieke plaats die permanent vrij gebruikt mag worden voor sport en spel, pick-nick, enz. Er hangt tevens een reglement uit voor het gebruik van de publieke BBQ. Voor groepsactiviteiten contacteer je best even cel Vrije tijd.

Renovatiewerken

Het reduit van FORT 4 krijgt nieuw dak. Helaas loopt niet elke verbouwing als gepland. Momenteel liggen deze werken stil, omdat er gebreken aan het dak werden vastgesteld. Daardoor blijft het reduit tijdelijk niet toegankelijk voor rondleidingen.

Plattegrond