Fluvius start met omschakeling straatverlichting in Mortsel

Gepubliceerd op ma 1 apr 2024 om 10.00 uur
Op dinsdag 2 april start Fluvius met de omschakeling van de klassieke verlichting, zodat tegen eind april overal in Mortsel de lamp weer brandt.

Zoals je weet besliste de gemeenteraad eind 2023 om de straatverlichting gedeeltelijk opnieuw aan te steken. Bij de ledverlichting kon dit eind 2023 al toegepast worden. Maar bij de klassieke verlichting was actie nodig van Fluvius. Op dinsdag 2 april start Fluvius met de omschakeling zodat tegen eind april overal in Mortsel de lamp weer brandt.

Klassieke verlichting

In 70% van de woonstraten staat nog ‘klassieke’ verlichting. Bij dit soort verlichting moet Fluvius, als eigenaar van de openbare verlichting, bij iedere verlichtingspaal afzonderlijk de stuurdoos vervangen. In totaal gaat het over 1500 verlichtingspalen in Mortsel.

Situatie in Vlaanderen

Mortsel is daarbij verre van de enige gemeente in Vlaanderen die enerzijds aanpassingen vroeg aan de openbare verlichting tijdens de energiecrisis, en die anderzijds werk maakt van het verder verledden van de straatverlichting. De ombouw van het volledige openbare verlichtingspark in Vlaanderen kost Fluvius tijd en vraagt heel wat helpende handen. Gezien het overgrote deel van de openbare verlichting in Vlaanderen nog op de klassieke manier werd aangestuurd, stuurt Fluvius momenteel hun technici over heel Vlaanderen uit om in de vele duizenden cabines de nodige aanpassingen uit te voeren.

Fluvius en hun onderaannemers konden daarom pas in april deze werken uitvoeren in Mortsel, ondanks ons herhaaldelijk aandringen om dit vroeger te realiseren. We begrijpen dat ze niet overal tegelijk kunnen zijn, maar zijn nu toch echt blij dat het eindelijk de beurt is aan Mortsel.

Ledverlichting

In 30% van de woonstraten in Mortsel staat intussen ledverlichting. Die verlichting kan vanop afstand gestuurd worden. Daarom brandt bij deze verlichtingspalen sinds eind 2023 de verlichting al terug voor 50% tussen 22.00 en 06.00 uur. Op termijn wordt alle openbare verlichting in Mortsel stapsgewijs  omgevormd tot ledverlichting. Al deze nieuwe ledverlichtingstoestellen zijn uitgerust met een communicatiemodule en eenvoudiger in gebruik: een signaal vergelijkbaar met een sms laat het verlichtingstoestel op het afgesproken lichtniveau branden. Het dimmen van lichten komt opnieuw het energieverbruik en de lichthinder ten goede. Een nieuw modern ledverlichtingstoestel verbruikt bovendien 45% minder energie dan een klassieke lamp. Minder energieverbruik, betekent ook minder CO2-uitstoot.

Op de grotere wegen en fietspaden is de openbare verlichting nooit gedoofd en dat blijft ook zo.