Frangipane rolls à la FattaRoti

Speciaal voor M Magazine creëerde een Mortselaar die de taal van eten zeer goed kent een nieuw recept: ‘Frangipane rolls à la FattaRoti door niemand minder dan Fatima El Makhloufi. Je kent haar misschien wel als kwartfinaliste van het programma Bake Off Vlaanderen 2022 of van in de buurt van Mortsel.

Na 5 keer testen met de grammen en graden kwam Fatima op een verfijnd recept met eenvoudige ingrediënten zodat iedereen het kan maken. Hier kan je het recept terugvinden.

Ingrediënten

Het deeg

  • 220 ml volle melk
  • 1 zakje instant gist
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 30 gram fijne suiker
  • 75 ml gecondenseerde melk
  • 1 ei (M)
  • 1/2 theelepel zout
  • 420 gram patisseriebloem
  • 60 gram roomboter (op kamertemperatuur)

De frangipane vulling

  • 120 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (M)
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 2 druppels amandel essence
  • 120 gram amandelpoeder
  • 1/4 theelepel sinaasappelzeste

De topping

  • 40 gram gecondenseerde melk
  • 40 gram roomboter (half gesmolten)
  • 1 theelepel vanilla-extract
  • 100 gram abrikozencompote
  • amandelschilfers

Dorure (losgeklopt ei)

  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk

Extra

  • zonnebloemolie

Bereiding

Het deeg

  • Meng de gist toe aan de lauwe melk, laat dit even 2 min opzij staan.
  • Voeg de suiker, gecondenseerde melk, vanillesuiker en het opgeklopte ei toe (de natte ingrediënten) Klop dit samen met een garde.
  • Meng de bloem en het zout samen in een aparte mengkom (eventueel in een keukenrobot mengkom).
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de bloem.
  • Mix dit met de deeghaak ongeveer 2 minuten op medium snelheid.
  • Voeg de zachte roomboter in stukjes toe.
  • Mix dit ongeveer 10 min op hoge stand totdat het deeg elastisch en stevig wordt.
  • Gebruik zonnebloemolie om je handen in te vetten en maak een bal van het deeg.
  • Leg het deeg in een schone geoliede kom en dek het af met plastiekfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen of totdat het verdubbeld is.
  • Gebruik genoeg olie op de oppervlakte en op je handen. Maak van het deeg één grote vierkant van +/- 0.5 cm dik met je handen of met een deegrol.
  • Besmeer de frangipane voorzichtig met een spatel.
  • Rol het vierkante deeg stevig op. Verdeel het in 9 à 10 gelijke stukken (of naar wens), je kan ze makkelijk in stukken snijden met een draadje. Op de Instagram van Fatima @fattaroti kan je video’s terugvinden van hoe je dit juist doet.
  • Leg de rolls op een bakplaat met bakpapier.
  • Dek dit af met plastiekfolie en laat dit ongeveer 20 à 25 minuten rijzen.

De frangipane vulling

  • Klop de roomboter zacht met een handmixer of garde.
  • Voeg de kristalsuiker aan toe en meng verder.
  • Meng de eieren er één voor één door.
  • Voeg er de amandelpoeder, amandel essence en sinaasappelzeste aan toe en mix even voor 1 minuut samen.
  • Dek af en laat dit op kamertemperatuur staan.

De topping

  • Meng de half gesmolten roomboter samen met de gecondenseerde melk en voeg het vanille-extract toe.
  • Meng dit goed samen met een vork.                                   

De dorure

  • Klop het ei met 1 eetlepel melk, om de rolls een mooie glans te geven.
  • Bestrijk de rolls met het ei.
  • Voeg 1 eetlepel abrikozencompote per broodje toe.
  • Strooi wat amandelschilfers over de rolls.

Bak de rolls +/- 25 min op 180 graden (bovenonderwarmte). Plaats ze op het 2e ovenrekje als je onderaan begint te tellen, zodat ze mooi garen aan de bodem en niet te snel kleuren aan de bovenkant. Dek de rolls direct af als ze uit de oven komen. Besmeer ze na 5 minuten met de topping met behulp van een kwastje.

Extra tips

  • De rest van de gecondenseerde melk kan maanden bewaard worden in de koelkast.
  • Serveer lauw of koud, opwarmen kan in de microgolf, 15 seconden op 900 watt.
  • Invriezen kan perfect, vries ze per stuk in en verwarm ze 15 a 20 seconden op 900 watt.

Veel bakplezier!

Fatima

Lees het interview met Fatima in Stadsmagazine M, editie mei-juni 2023.