Faire Gemeente

Mortsel is een erkende ‘Faire Gemeente’. Sinds 2011 dragen we als lokaal bestuur de titel 'FairTradeGemeente' dat in 2023 de omslag maakte naar ‘Faire Gemeente’. Als lokaal bestuur zijn we namelijk een krachtige hefboom om eerlijke handel maar ook duurzaamheid en lokale economie vanzelfsprekend te maken.

Een erkende Faire Gemeente voldoet aan zes criteria. Dit wil zeggen dat we als lokaal bestuur jaarlijks inspanningen doen om onze titel te behouden. Dit doen we niet alleen. Dankzij geëngageerde verenigingen, vrijwilligers, handelaars én consumenten slagen we erin om fair op een structurele manier in onze werking en in Mortsel te verankeren.

LEF (Lokaal, Ecologisch, Fair)

Als Faire Gemeente maken we deel uit van een netwerk van gemeenten, steden en provincies waar LEF de norm is. LEF? Dat staat voor Lokaal, Ecologisch en Fair denken én doen.

Samen gaan we voor meer LEF!

Fair-o-meter

Tweejaarlijks vullen we de fair-o-meter in om  onze titel te herbevestigen. Wil je kijken hoe Mortsel heeft gescoord? Meer info vind je op www.fairtradegemeenten.be.

Actie Week van de Fair Trade bij faire handelaars

Winkel fair tijdens Week van de Fair Trade van 2 tot 12 oktober 2024 en maak kans op leuke prijzen. Faire handelaars zal je kunnen herkennen aan het faire handelaar label of je kan ze ontdekken hieronder op de kaart.

'Faire handelaar' kaart

Dat we fier mogen zijn op onze Faire Gemeente, dat laten we graag zien. Heel wat van onze handelaars dragen een steentje bij aan eerlijke handel, lokale producten of duurzame consumptie. Zij hebben ‘fair’ als uithangbord. Letterlijk. Je kan deze handelaars makkelijk terugvinden op onze faire kaart. Hier vind je een overzicht van waar je in Mortsel fair kan consumeren of shoppen.

Downloads

  • Fairtrade in Mortsel 2023.pdf 736 Kb