Een gezond binnenklimaat, 3 elementen om rekening mee te houden

Gepubliceerd op ma 13 nov. 2023 om 12.42 uur
Gezonde binnenlucht is belangrijk, zeker als je weet dat we ongeveer 85% van onze tijd binnen doorbrengen. Hierdoor is een gezond binnenklimaat van levensbelang. Maar wat is een gezond binnenklimaat? Met welke factoren moet je rekening houden?

Schone lucht

Schone lucht binnenshuis kan je krijgen door te verluchten en te ventileren. Het verschil tussen beide leggen we hieronder uit.

Verluchten is het kortstondig veel verse lucht binnenbrengen in een ruimte door bijv. het openen van ramen of buitendeuren. Verluchten heeft meerdere voordelen. Het zorgt voor een goede luchtcirculatie en afvoer van verontreinigde lucht. Het zorgt er ook voor dat de vochtigheidsgraad binnenshuis op peil blijft. Verlucht daarom elke ochtend en avond 10 minuten.

Ventileer en verlucht ook in de winter, maar laat het niet te koud worden. Probeer minstens 15°C aan te houden om condensatie te vermijden.

Ventileren is het continu (24u op 24u) vervangen van binnenlucht door buitenlucht,  ‘verse’ buitenlucht wordt toegevoerd in de ruimte en vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd uit de ruimte.

Vochtigheidsgraad

Een te hoge vochtigheidsgraad door condensatievocht kan leiden tot schimmel- en vochtplekken. Irritatie aan de ogen en huid, muffe geurtjes in huis, loskomend verf- en pleisterwerk, … zijn voorbeelden van mogelijke gevolgen.

Je kan er dus maar beter voor zorgen dat de vochtigheidsgraad in huis niet te hoog wordt, en daar kan ventilatie en verluchten maar ook verwarmen bij helpen.

Binnentemperatuur

Voor relatieve luchtvochtigheid en temperatuur zijn richtwaarden opgenomen in het Vlaams binnenmilieubesluit. De luchtvochtigheid ligt in de koude jaarhelft (januari, februari, maart, april, oktober, november en december) het best tussen 40% en 60% met een temperatuur tussen 20°C en 24°C.

In de warme jaarhelft (mei, juni, juli, augustus en september) ligt deze het best tussen 30% en 70% en de temperatuur tussen 22°C en 26°C.

Je zorgt er het best voor dat de temperatuur altijd boven de 15°C blijft want bij een lagere temperatuur is er een veel grotere kans op condensatie van vocht.

Een gezond binnenklimaat … 3 tips

Gezonde binnenlucht is belangrijk, zeker als je weet dat we ongeveer 85% van onze tijd binnen doorbrengen – zeker in de koudere en donkere wintermaanden. Hierdoor is een gezond binnenklimaat van levensbelang. #gezondbinnen

3 tips:

  1. Verlucht elke ochtend en avond 10 minuten de ruimtes waar je veel tijd doorbrengt.
  2. Verlucht zéker na activiteiten die veel condensatievocht veroorzaken, bv. koken, douchen, was drogen
  3. Vermijd condensatievocht door de binnentemperatuur altijd boven de 15° C te houden.