DOE-meter: nationaal onderzoek verenigingen en vrijwilligerswerk

In november en december 2022 vond een nationaal onderzoek plaats naar verenigingen, vrijwilligerswerk en engagement. Meer dan 20 000 Belgen vulden de uitgebreide vragenlijst in. Voor Mortsel waren er 272 deelnemers, waarmee we tot de top 20 horen van de 120 deelnemende steden en gemeenten.

De deelnemers waren zowel vrijwilligers van het lokaal bestuur zelf, als vrijwilligers van onze lokale verenigingen. Uit het onderzoek bleek dat vrijwilligers het werk doen van maar liefst 290.000 voltijdse jobs.

De resultaten van Mortsel waren zeer positief:

  • Meer dan 80% van de deelnemers gaf een score van 8, 9 of 10 op 10 betreffende de tevredenheid over de organisatie waarin ze actief zijn.
  • 82% van de deelnemers vindt dat er voldoende mogelijkheden zijn om zich in te zetten als vrijwilliger in Mortsel. Op nationaal vlak is dit 56%.
  • 71% van de deelnemers vindt dat het verenigingsleven in Mortsel goed is uitgebouwd, tegenover 55% op nationaal vlak.
  • 34.7% vindt dat burenhulp goed is uitgebouwd in Mortsel, tegenover 27% op nationaal vlak.
  • 44.8% van de deelnemers vindt dat ze voldoende impact hebben om van Mortsel een betere plek te maken, tegenover 34% op nationaal vlak.

De deelnemers gaven ook een score van 0 tot 10 op de bovenstaande uitspraken. Op basis hiervan werd de gemiddelde gemeente-vrijwilligersindex berekend. Voor Mortsel komt dit op een gemiddelde van 67 op 100, tegenover 56 op 100 op nationaal vlak. Uit het onderzoek kwamen heel wat aanbevelingen, waarmee we de komende maanden aan de slag gaan.

Hieronder vind je de volledige rapporten van het onderzoek in Mortsel en de resultaten op nationaal vlak.

Ontdek alles over onze verenigingen

Downloads

  • DOE-meter - rapport nationaal.pdf 1,3 Mb
  • DOE-meter - rapport Mortsel.pdf 851,6 Kb

Gerelateerde items