Ophaling van restafval (diftar)

Inhoud

Restafval wordt tweewekelijks huis aan huis ingezameld via een container. Restafval is het afval dat overblijft na zorgvuldig sorteren en niet gerecycleerd kan worden. De kosten voor de afvalverwerking worden verrekend volgens het principe ”de vervuiler betaalt, de voorkomer bespaart”. Wat de aanbieder van het afval betaalt, wordt berekend volgens een gedifferentieerde tarief afgekort 'diftar'. Dit wil zeggen dat de prijs afhangt van het soort en de hoeveelheid afval.

Voorwaarden

Wanneer de container buiten zetten?

  • Je mag de container buitenzetten vanaf 18.00 uur op de dag vóór de ophaling.
  • De container moet zeker vóór 07.00 uur op de dag van de ophaling buitenstaan.
  • In sommige straten moet de container vóór 06.00 uur buitenstaan:
    • Antwerpsestraat;
    • Liersesteenweg;
    • Mechelsesteenweg;
    • Krijgsbaan;
    • Vredebaan.
  • De ondergrondse containers zijn 7 dagen op 7 en 24/24 uur beschikbaar.

Waar moet ik mijn container bewaren?

De containers voor huisvuil en de gft-container worden bij voorkeur binnen in de woning of garage of buiten in de tuin bewaard. De containers in de voortuin plaatsen is niet verboden maar wordt afgeraden. Indien er geen andere mogelijkheid is worden de containers best achter een haag geplaatst. Het is verboden om een berghok of een andere constructie in de voortuin te plaatsen om de containers in of onder te bewaren. Bewoners van appartementsgebouwen kunnen via de VME een gemeenschappelijke diftarcontainer voor huisvuil aanvragen bij IGEAN.

Procedure

Restafval wordt tweewekelijks aan huis opgehaald. De ophaalmomenten worden gecommuniceerd via de afvalkalender en in de Recycle-app.

Bedrag

Voorschotrekening

Aan elke container is een voorschotrekening gekoppeld. Het voorschot dat gevraagd wordt, hangt af van het type container.

Wanneer het voorschot daalt onder het drempelbedrag ontvang je een nieuwe betalingsuitnodiging. Het drempelbedrag laat nog een beperkt aantal ledigingen toe. Het nieuwe voorschot op de betalingsuitnodiging wordt berekend op basis van het geraamde gebruik van de dienstverlening voor het volgende jaar. Het geraamde verbruik is gebaseerd op jouw reële verbruik van de afgelopen periode van minimum 3 maanden. Is jouw verbruikshistoriek korter dan 3 maanden, dan wordt er een standaard voorschot gevraagd, afhankelijk van de grootte van de container.

InhoudVoorschotDrempelbedrag
40 liter30,00 euro6,00 euro
120 liter50,00 euro8,00 euro
240 liter80,00 euro12,00 euro
1.100 liter350,00 euro80,00 euro

Bij de betalingsuitnodiging krijg je een overzicht van de diensten waarop je een beroep deed.

mijnIGEAN

Wil je graag het saldo van je diftarrekening consulteren? IGEAN werkte een mobiele toepassing uit, die is vanaf heden beschikbaar.

mijnIGEAN - op elk moment een handig overzicht van jouw diftar-gegevens.pdf1 Mb(pdf)

Geen interesse in deze superhandige tool? Vanaf de dag na de ophaling kunnen de medewerkers van IGEAN ook steeds jouw saldo consulteren en telefonisch meedelen. Hiervoor bel je naar het nummer 0800 1 46 46.

Gebruiksrecht, ledigings- en verwerkingskosten

Telkens je de container aanbiedt, wordt een bedrag van het voorschot afgetrokken. Dit bedrag is de som van de ledigingskost en de prijs per kilo afval die je aanbiedt. Ook wordt een maandelijkse gebruiksrecht, afhankelijk van het type container, afgehouden van dit voorschot.

De tarieven van het gebruiksrecht, de ledigingskosten en de verwerkingskosten staan op de website van IGEAN en worden jaarlijks geïndexeerd.

Wil je graag wieltjes onder je kleine diftarcontainer van 40l? Dat kan. Voor de levering aan huis inclusief montage rekent Igean 20 euro aan. Bel hiervoor naar het nummer 0800 1 46 46.

Wil je je container vervangen door een nieuwe met hetzelfde of een ander volume? Dit kan je online aanvragen via het online formulier voor particulieren of het online formulier voor bedrijven of verenigingen.

Sociale correctie

Inwoners met een beperkt inkomen hebben elk jaar recht op een financiële tegemoetkoming van 20 euro per gezinslid voor de kostprijs van de huisvuilophaling. Dit bedrag wordt rechtstreeks op de diftarrekening van het gezin bij IGEAN gestort.

Uitzonderingen

Ondergrondse containers

De bewoners van de Statielei en de Antwerpsestraat (behalve pare kant tussen Lieven Gevaertstraat en grens Berchem) hebben geen diftarcontainer. Aangezien dit bijna uitsluitend appartementen zonder garages, tuinen of voortuinen zijn, is een container voor hen niet evident. Daarom kunnen zij met hun huisvuil 7 dagen op 7 terecht in één van de ondergrondse containers vlakbij hun huis. Bewoners van andere straten kunnen ook gebruikmaken van ondergrondse containers in hun buurt. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat je op reis vertrekt of huisvuil hebt waar je niet lang mee in huis wil zitten of tijdelijk meer huisvuil hebt dan je kwijt kan in je eigen container.