Dienst burgerzaken maakt voortaan zelf pasfoto's via live-enrollment

Gepubliceerd op do 23 mei 2024 om 15.02 uur
Voor een aantal producten moet je vanaf 3 juni 2024 niet langer zelf een pasfoto meebrengen.

Vanaf 3 juni 2024 starten we op onze dienst burgerzaken met live-enrollment, een softwaretoepassing die het mogelijk maakt om live aan onze loketten zelf (gratis) pasfoto’s te nemen.

Het gebruik van deze software wil zeggen dat je vanaf 3 juni 2024 niet meer zelf een pasfoto moet meenemen (of in de fotocabine van het Stadsonthaal dient te nemen) wanneer je een afspraak hebt voor een:

  • eID;
  • kids-ID (vanaf 6 jaar);
  • internationale reispas (vanaf 6 jaar);
  • elektronische verblijfskaart (vanaf 6 jaar);
  • vluchtelingenpaspoort (vanaf 6 jaar).

Voor andere producten en producten onder de leeftijd van 6 jaar moet je nog wel een eigen pasfoto maken.

Wat is live-enrollment?

De FOD Buitenlandse Zaken startte het systeem van live-enrollment op begin 2022. Met dit systeem maken gemeenten zelf pasfoto’s en voegen ze deze meteen toe aan bepaalde identiteitsdocumenten. Zo’n 400 Belgische gemeenten zullen vanaf 2024 dit systeem gebruiken.

Waarom live-enrollment?

De strijd tegen identiteitsfraude is de drijvende kracht achter het live-enrollment systeem. Officiële documenten zijn van onschatbare waarde en het risico van vervalsing of manipulatie van foto’s is reëel. Gemeenten ervaren meer en meer lookalike-fraude, waarbij ingenieuze methoden worden gebruikt. De garantie dat de naam op het document overeenkomt met de persoon op de foto is er alleen wanneer medewerkers in de gemeente zelf de foto nemen. Dit vermijdt bovendien discussies aan het loket over de geldigheid en/of ouderdom van de gepresenteerde foto.

Wat als je toch graag een eigen pasfoto meeneemt?

We raden dit af, om de strijd tegen identiteitsfraude ten volle te kunnen voeren. Ben je niet tevreden over de foto die live aan het loket genomen wordt, maken we gewoon een nieuwe. Er is dus geen reden om alsnog je eigen pasfoto mee te brengen. Wil je dit absoluut toch, mag dit.