De Lijn voert werken uit op het kruispunt Antwerpsestraat-Statielei-Mechelsesteenweg-Edegemsestraat en het Gemeenteplein (fase 2 van 3)

Gepubliceerd op vr 2 feb 2024 om 00.00 uur
Van vrijdag 9 februari 2024 rond 20.00 uur t.e.m. woensdag 14 februari 2024 rond 04.00 uur voert De Lijn onderhoudswerken uit aan de spoorinfrastructuur. Trams 7 en 15 rijden niet in Mortsel vanaf zaterdag 10 februari 2024 begin dienst tot dinsdag 13 februari 2024 einde dienst.

De data zijn onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden.

Tijdens deze werken kan je het kruispunt Antwerpsestraat-Statielei-Mechelsesteenweg-Edegemsestraat niet meer oversteken. Voor het autoverkeer worden de nodige omleidingen voorzien.

Het gaat over werken die zowel overdag als ’s nachts uitgevoerd worden. Dit kan op sommige momenten gepaard gaan met geluidshinder. Men tracht deze hinder tot een minimum te beperken.

Voetgangers en (brom)fietsers

De voetpaden en fietspaden langsheen de werfzone blijven toegankelijk tijdens de werken. De oversteekplaatsen op het kruispunt worden afgesloten. De oversteekplaatsen nabij de Eggestraat en het Gemeenteplein (zijde horeca) blijven open.

Autoverkeer

Het verkeer op de Antwerpsestraat richting Gemeenteplein

De rijbaan blijft enkel open richting Mechelen en Edegem. Men kan aan het Gemeenteplein dus niet links het kruispunt oprijden richting Statielei. Er is een omleiding via de Mechelsesteenweg, Molenstraat en Sint-Benedictusstraat naar de Statielei of de Liersesteenweg.

Het verkeer op de Edegemsestraat richting Gemeenteplein

Aan het kruispunt met het Gemeenteplein kan je rechts afslaan richting Mechelen. Je kan er niet rechtdoor rijden richting Statielei, noch links afslaan richting Antwerpen. Er is een omleiding via de Mechelsesteenweg, Molenstraat en Sint-Benedictusstraat naar de Statielei of de Liersesteenweg.

Het verkeer op de Statielei richting Gemeenteplein

De rijbaan blijft open richting Antwerpen. Men kan aan het Gemeenteplein niet links het kruispunt oprijden richting Mechelsesteenweg of Edegemsestraat. Vanaf het Stadsplein is er een omleiding via de Floralaan, Christus Koninglaan en Molenstraat naar de Mechelsesteenweg. Om eventueel naar de Edegemsestraat te rijden steek je daar dan de Mechelsesteenweg over richting Molenlei.

Het verkeer op de Mechelsesteenweg richting Gemeenteplein

De rijbaan richting Antwerpen is afgesloten nabij de Prins Leopoldlei. Er is een omleiding via de Prins Leopoldlei, Floralaan en Sint-Benedictusstraat naar de Statielei of de Liersesteenweg.

Openbaar vervoer

Tramverkeer

Trams 7 en 15 rijden niet in Mortsel vanaf zaterdag 10 februari 2024 begin dienst tot dinsdag 13 februari 2024 einde dienst.

Pendelbus

Tijdens deze periode rijdt er een pendelbus tussen P+R Boechout en het Provinciehuis met een frequentie van 6 bussen per uur.

  • Richting P+R Boechout rijdt de pendelbus via de Krijgsbaan, Drabstraat en Liersesteenweg. Ze bedient het traject tussen de Krijgsbaan en de Drabstraat niet.
  • Richting Provinciehuis volgt de bus de (normale) reisweg van tram 15 tot het kruispunt Grotesteenweg/Singel in Berchem.

Busverkeer

Buslijnen 51, 52, 53

richting Kontich - Hove - Boechout - Duffel

De bus volgt de normale reisweg tot aan het Gemeenteplein, de Mechelsesteenweg, Molenstraat en Molenlei met een frequentie van 6 bussen per uur.

richting Antwerpen

De bus volgt de normale reisweg tot aan de Molenstraat en volgt dan een omleiding via de Molenstraat, Sint-Benedictusstraat en Statielei tot aan het Gemeenteplein met een frequentie van 4 bussen per uur.

Buslijn 90

richting Boechout

De bus volgt de normale reisweg tot aan de Vredebaan en volgt dan een omleiding via de Krijgsbaan, Heirbaan, Drabstraat en Liersesteenweg met een frequentie van 2 bussen per uur.

richting Antwerpen

De bus volgt de normale reisweg tot aan het Gemeenteplein/Antwerpsestraat met een frequentie van 2 bussen per uur.

Buslijnen 91 en 92

richting Kontich - Hove - Boechout - Duffel

De bus volgt de normale reisweg tot aan het Gemeenteplein, de Mechelsesteenweg, Molenstraat en Molenlei met een frequentie van 6 bussen per uur.

richting Antwerpen

De bus volgt de normale reisweg tot aan de Mechelsesteenweg en volgt dan een omleiding via de Molenstraat, Sint-Benedictusstraat en Statielei tot aan het Gemeenteplein met een frequentie van 2 bussen per uur.

Buslijnen 140 en 141

richting Hoboken

De bus volgt de normale reisweg tot aan de Liersesteenweg en volgt dan een omleiding via de Kerkstraat, Molenstraat en Molenlei met een frequentie van 2 bussen per uur.

richting Wijnegem

De bus volgt de normale reisweg tot aan de Oude-Godstraat en volgt dan een omleiding via de Molenlei, Molenstraat en Kerkstraat met een frequentie van 2 bussen per uur.

Openbaar vervoer in de regio Antwerpen

Op de Grotesteenweg/N1 in Berchem zijn al een tijdje grootschalige werken aan de gang. Ook aan de keerlus op het Gemeenteplein in Mortsel wordt er binnenkort gewerkt. Daarnaast wordt ook de rijdraad van de bovenleiding van de tram op de Groenendaallaan tot aan de Burgemeester Theunisbrug in Merksem vernieuwd.

Om deze noodzakelijke werken te kunnen uitvoeren, moet de trambediening gedurende enkele dagen onderbroken worden. Om de hinder voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken in tijd worden deze werken gelijktijdig uitgevoerd en tijdens de krokusvakantie.

Vanaf zaterdag 10 februari 2024 tot en met dinsdag 13 februari 2024 zal er impact op het openbaar vervoer zijn. Wat het tramverkeer betreft kan je onderaan deze webpagina kaarten downloaden met aangepaste bedieningen.

Het nieuwsbericht op de website van De Lijn geeft een gedetailleerd overzicht van alle gewijzigde dienstregelingen ten gevolge van deze werken.

Contact en informatie

Raadpleeg de dienstregeling van De Lijn via de routeplanner op www.delijn.be.

Vragen over de werken? Contacteer Evert Driesens, werfcommunicator De Lijn. Mail naar werfcommunicatie.antwerpen@delijn.be of bel 03 218 13 46 (tijdens de kantooruren).

Downloads

  • Bewonersbrief De Lijn - werken zone Gemeenteplein 9-14 februari 2024.pdf 377 Kb
  • De Lijn regio Antwerpen - kaart met aangepaste trambediening op 10-12-13 februari 1,4 Mb pdf
  • De Lijn regio Antwerpen - kaart met aangepaste trambediening op 11 februari 1,4 Mb pdf