Cultuurproject Dieseghem

Inhoud

Wie zijn wij?

Cultuurproject Dieseghem organiseert concerten in de kerk Sint-Lodewijk. 

Contactgegevens

41 jaar cultuuravonden in de Dieseghemwijk Mortsel    

In 1980 verzamelde Herman Peeters, de toenmalige pastoor van Sint-Lodewijk, een aantal enthousiastelingen om een cultuurproject op te starten in de Dieseghemwijk te Mortsel. Bedoeling was om elk winterseizoen een concertcyclus in te richten in de St.-Lodewijkkerk, (Osylei 74). Traditiegetrouw is één van die concerten een orgelconcert.  Na het concert  wordt in ’t Centrum (Osylei 43)  nagepraat met de aanwezigen en de concertanten. Cultuurproject Dieseghem is uitgegroeid tot een artistiek sterk gebeuren voor wijk, stad en daarbuiten. In 2006 kreeg het project de “Prijs Cultuurraad Mortsel”, toen voor de tweede maal uitgereikt.

Tijdens de winter 2020-2021 werd de jubileumcyclus 40 jaar CP Dieseghem geprogrammeerd. De covid-19 perikelen hebben er echter een stokje voor gestoken. Gelukkig konden vanaf het najaar 2021 de concerten terug plaatsvinden.

De aftrap op dinsdag 12 oktober 2021 werd gegeven door het Helix kwartet en Masako Honda. Met als motto ‘Die Kunst der Fuge’ spelen het Strijkkwartet en Masako Honda op orgel afwisselend een selectie fuga’s van Bach. Het werk is een samenballing van de uiterste technische eisen op het gebied van contrapunt. Vermits Bach nooit de bezetting van dit werk heeft gedefinieerd, vormt dat voor een strijkkwartet een interessant uitgangspunt.       
    
Op dinsdag 7 december 2021 was het de beurt aan het Flanders Boys Choir o.l.v. Dieter Van Handenhoven. De hoofdbrok is de prachtige Messe de Minuit pour Noël van Marc-Antoine Charpentier. Op het programma stonden verder kerstmuziek van Vlaamse kapelmeesters uit de barokperiode. Het zijn werken van kapelmeesters, organisten en zangers die werkzaam waren aan de Antwerpse kloosters.  
Dinsdag 8 maart 2022 sluit het duo Zeitspiel (Bart Rodyns, harmonium en Nicolas Callot, piano) de cyclus af. Met als titel Bach Sessions  worden aria’s en koralen van Bach in arrangementen voor Harmonium & Piano gebracht.  ZEITSPIEL bundelt hun krachten tot wervelende programma’s doorheen verschillende eeuwen en tradities en illustreert met deze slingerbeweging dat eender welke klank van eender welk instrument en uit eender welke tijd connectie met elkaar kan maken. Bach Sessions is hun nieuwste zoektocht naar schoonheid.   Hun advies? “Laat je meevoeren in een vacuüm van tijdloosheid en geef je over aan de magie van de klank”.

Kaarten kan men aanschaffen bij Cultuurproject Dieseghem, Neuris 7, tel. 03 295 02 04, neuriske@telenet.be. Giro: BE59 0689 0002 4126. Of aan de ingang van de kerk vóór het concert. De kaarten zijn niet genummerd en wie vroeg komt, kiest dus uit de beste plaatsen.