Cultuurproject Dieseghem

Inhoud

Wie zijn wij?

Cultuurproject Dieseghem organiseert concerten in de kerk Sint-Lodewijk. 

Contactgegevens

42 jaar cultuuravonden in de Dieseghemwijk Mortsel

In 1980 verzamelde Herman Peeters, de toenmalige pastoor van Sint-Lodewijk, een aantal enthousiastelingen om een cultuurproject op te starten in de Dieseghemwijk te Mortsel. Bedoeling was om elk winterseizoen een concertcyclus in te richten in de St.-Lodewijkkerk, (Osylei 74). Traditiegetrouw is één van die concerten een orgelconcert.  Na het concert  wordt in ’t Centrum (Osylei 43)  nagepraat met de aanwezigen en de concertanten. Cultuurproject Dieseghem is uitgegroeid tot een artistiek sterk gebeuren voor wijk, stad en daarbuiten. In 2006 kreeg het project de “Prijs Cultuurraad Mortsel”, toen voor de tweede maal uitgereikt.

Het  seizoen 2022-2023 programmeert Cultuurproject Dieseghem drie concerten.

De aftrap werd op dinsdag 11 oktober 2022 gegeven door het ensemble ‘Argimina’. Dit trio voor oude muziek met Nel Vanhee (zang),  Nadia Bierinckx (fluiten) en Tom Van Eygen (luit) reist als troubadour langs de grote hoven van Europa in de 16de eeuw. Ze namen de toehoorders mee naar Spanje, Frankrijk, Engeland en Italië met sfeervolle liederen. Terug in Vlaanderen sloten ze de reis af met een studentenliedboek.        
Op  dinsdag 7 maart 2023 krijgen we een ‘knaller’ van formaat. Het koperkwintet ‘Brassery’ is dan aan de beurt. Dit ensemble wil de veelzijdigheid van de koperblazers in de kijker zetten met kwaliteitsvolle voor een groot publiek toegankelijke concerten. Op het programma werken van Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Victor Ewald en de hedendaagse Vlaamse topcomponisten Jan Hadermann en  Jan Van der Roost.
Dinsdag 9 mei 2023 komt het duo ‘Stile e gusto’ met Ilse Barbaix (hobo) en Dieter Van Handenhoven (orgel) aan de beurt.  Met de mooie combinatie orgel en hobo spelen ze die avond met als moto ‘Stile Galante’, werken van Johann Ludwig Krebs, Carl Philipp Emanuel Bach en Johan Wilhelm Hertel. Wegens een winterplan voor de kerken van Mortsel in verband met energiebesparing, kan dit concert niet doorgaan op 6 december a.s. zoals oorspronkelijk gepland.

Praktisch

De volgende cultuuravonden van de cyclus 22|23:

  • dinsdag 7 maart 2023 -  Koperkwintet Brassery 
  • dinsdag 9 mei 2023 -  Ensemble ‘Stile e Gusto’

Concert in de St.-Lodewijkkerk (Osylei 74) om 20.15 uur en na het concert napraten met de uitvoerders in het Dieseghemhof (Osylei 43).

Kaarten kan men aanschaffen bij Cultuurproject Dieseghem, Neuris 7, tel. 03 295 02 04, neuriske@telenet.be. Giro: BE59 0689 0002 4126. Of aan de ingang van de kerk vóór het concert.

De kaarten zijn niet genummerd en wie vroeg komt, kiest dus uit de beste plaatsen.