Cultuurproject Dieseghem

Inhoud

Wie zijn wij?

Cultuurproject Dieseghem organiseert concerten in de kerk Sint-Lodewijk. 

Contactgegevens

43 jaar cultuuravonden in de Dieseghemwijk Mortsel

In 1980 verzamelde Herman Peeters, de toenmalige pastoor van Sint-Lodewijk, een aantal enthousiastelingen om een cultuurproject op te starten in de Dieseghemwijk te Mortsel. Bedoeling was om elk winterseizoen een concertcyclus in te richten in de St.-Lodewijkkerk, (Osylei 74). Traditiegetrouw is één van die concerten een orgelconcert.  Na het concert  wordt in Dieseghemhof (Osylei 43)  nagepraat met de concertanten. Cultuurproject Dieseghem is uitgegroeid tot een artistiek sterk gebeuren voor wijk, stad en daarbuiten. In 2006 kreeg het project de “Prijs Cultuurraad Mortsel”, toen voor de tweede maal uitgereikt.

Voor het  seizoen 2023-2024 - cyclus 43 -  programmeerde Cultuurproject Dieseghem drie concerten.

De aftrap was dinsdag 10 oktober 2023 door Simen Van Mechelen en Joren Elsen, sackbuts en Bart Rodyns, orgel. De sackbut is de voorloper van de trombone en werd veel gebruikt tijdens de renaissance- en barokperiode. Met de titel "IN DIALOGO" speelden ze trombonemuziek uit de periode tussen 1550 en 1750. De muzikanten brachten schatten uit de muziek van de 16de en 17de eeuw met werken van o.a. Josquin des Prez, Salamone Rossi, Giovanni Battista Riccio, Girolamo Frescobaldi, Alessandro Grandi, Giovanni Paolo Cima, Johann Joseph Fux en Johann Jacob Froberger.       

Op  dinsdag 5 december 2023  ontvingen we het ensemble Tamburini. Hun repertorium omvat muziek van de 13e tot 18e eeuw en bestaat vooral uit renaissancemuziek, maar middeleeuwse dansen, westerse  en oosterse volksmuziek staan tevens op hun programma. In het kader van Cultuurproject Dieseghem bracht Tamburini hun nieuw programma “Ontmoetingen” met als rode draad de kruistochten. Het achtkoppig ensemble bespeelde in totaal zo’n vijfentwintig verschillende instrumenten zoals diverse blokfluiten, viola da gamba's, mandoline, barokgitaar, luiten, klavier en accordeon. Ook exotische of middeleeuwse instrumenten zoals kamanche, ud, portatief orgel, gemshoren en setar. Het was een belevenis!          

Op dinsdag 5 maart 2024 sluit de 43ste cyclus van Cultuurproject Dieseghem af met een briljant jong talent. Het is dan immers de beurt aan Kobe Rodyns, trompet. Begeleid op piano door zijn vader Bart brengt de 11-jarige Kobe een waaier 'trompetklassiekers', plus werk van o.a. Pascal Proust, Dirk Caluwaerts, Jan Haderman en Jo Elbert. Kobe behaalde in 2023 enkele belangrijke nationale muziekprijzen. Zo was de Eerste Prijs voor hem op het “Premier Concours National de Trompette” te Namen. Op het ‘Belgisch kampioenschap voor solisten’ (Sonatina 2023) behaalde Kobe de 2de plaats! Kobe is van start gegaan voor een schitterende muziekcarrière.

Praktisch

De drie cultuuravonden van de cyclus 23|24:

  • dinsdag 10 oktober 2023 -  Ensemble  "In Dialogo" - trombonemuziek tussen 1550 en 1750;
  • dinsdag 5 december 2023 - Ensemble “Tamburini” -  middeleeuwse melodieën en renaissance,  westerse en oosterse volksmuziek;
  • dinsdag 5 maart 2024 - Kobe Rodyns, trompet en Bart Rodyns, piano.   

Concert in de St.-Lodewijkkerk (Osylei 74) om 20.15 uur en na het concert napraten met de uitvoerders in het Dieseghemhof (Osylei 43).

Kaarten kan men aanschaffen bij Cultuurproject Dieseghem via bovenstaande contactgegevens. Betaling via BE59 0689 0002 4126 of avondkassa.

De kaarten zijn niet genummerd en wie vroeg komt, kiest dus uit de beste plaatsen.