Budgetmeter

Inhoud

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij je op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat je verbruikt. Je hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

Je plaatst vooraf een bepaald bedrag op je budgetmeterkaart. Die kaart plaats je in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kan je elektriciteit en gas verbruiken.

Procedure

Als je leverancier je contract opzegt en je na twee maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt je netbeheerder jouw leverancier. Je krijgt dan de kans om je schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als je jouw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal je netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

Je mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als je dat toch weigert, kan je mogelijk helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Er bestaan naast de gewone budgetmeters ook digitale budgetmeters. Een digitale budgetmeter is dezelfde meter als de gewone digitale meter. Bij de digitale budgetmeter kan je jouw budgetmeterkaart online opladen, maar ook nog altijd via de oplaadpunten.

Werking van een budgetmeter

  • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijgt je een budgetmeterkaart , een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart.
  • Je moet dan eerst de budgetmeterkaart voor een bepaald bedrag opladen.
    • De kaart voor gewone budgetmeters kan je opladen in een oplaadpunt.
    • Een digitale budgetmeter kan je online opladen maar ook bij een oplaadpunt.
  • Wanneer je thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kan je zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op je kaart opgebruikt is. Daarna zal je terugvallen op een noodkrediet. Je moet dan je kaart gaan herladen. 

Oplaadpunt

Je kan de budgetmeter opladen op de sociale dienst van het OCMW tijdens de openingsuren van het onthaal welzijn. Buiten deze uren kan je gebruik maken van het oplaadpunt van OCMW Edegem dat 24/24 uur toegankelijk is.

Minimale levering

Heb je in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan heb je voor aardgas mogelijk recht op een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Bedrag

De budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.

Je betaalt voor je verbruik:

  • de sociale maximumprijs als je daar recht op hebt.
  • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciĆ«le leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als je geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier kan je terugvinden via de V-test van de VREG.