BE-Alert

Schrijf je in

Inhoud

BE-Alert is een alarmeringssysteem van de federale overheid, dat je verwittigt in een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kunnen de hulpdiensten en de stad een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand. Je kan een BE-Alertbericht krijgen via sms, telefoon of e-mail.

Procedure

Registratie op BE-Alert.be

Schrijf je in op de website van BE-Alert en vul de gevraagde gegevens in:

 • Je moet een e-mailadres invullen waarna je een mail krijgt om de registratie te bevestigen.
 • Je maakt ook een persoonlijk wachtwoord aan.
 • Na het invullen van je adres moet je nakijken of de locatie van je woning correct op de kaart wordt weergegeven.

Je krijgt een mail van BE-Alert:

 • Klik op de link om de inschrijving te bevestigen.
 • Je komt op je profiel op de website van BE-Alert terecht. Vervolgens moet je de registratie nog afronden:
  • Je geeft je taalkeuze aan.
  • Je geeft aan of je doof of slechthorend bent.
  • Je geeft eventuele andere contactgegevens mee (telefoon, e-mail). Je kan ook een tweede verblijfadres vermelden, zodat je ook op die locatie op de hoogte wordt gehouden.

Heb je geen toegang tot internet? Neem dan contact op met het Stadsonthaal voor registratie.

Melding van noodsituatie

Bij een noodsituatie (brand, milieuramp, natuurramp) kan het Crisiscentrum van de federale overheid, de gouverneur of de burgemeester beslissen om een boodschap via BE-Alert te versturen naar alle inwoners die rechtstreeks betrokken zijn bij de noodsituatie. Je ontvangt het bericht, ook al ben je niet thuis. Volg de aanbevelingen in het bericht.

Op de website Risico-info.be van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken kan je meer info vinden over wat je kan doen voor, tijdens of na verschillende noodsituaties. Op de website mijnnoodplan.be kan je zelf een noodplan op maat maken dat je helpt om snel te reageren als er iets ernstigs gebeurt.

Gebruik platform voor berichten van algemeen nut

Stad Mortsel gebruikt het platform van BE-Alert voortaan mogelijks voor het verspreiden van verkeersberichten. Wil je een sms krijgen van de stad als er in de omgeving van je woning verkeersmaatregelen nodig zijn omwille van bijvoorbeeld werken, een verhuis, een evenement,… ? Na je registratie op BE-Alert moet je deze nog bevestigen via een link die je per mail krijgt. Onderaan deze bevestigingsmail duid je bij ‘andere’ het vinkje aan voor de tekst ‘Ik geef toestemming aan mijn gemeente om mijn gegevens ook te gebruiken voor boodschappen van algemeen nut (…)’. Doe je dit niet, dan mogen we je geen verkeersberichten per sms sturen. Deze toestemming kan je altijd intrekken.

Was je al geregistreerd op Be-Alert maar duidde je niet aan dat je boodschappen van algemeen nut wilt ontvangen, dan kan je dat steeds wijzigen door in te loggen op www.be-alert.be.

Bedrag

Inschrijven is gratis. Ook de berichten die worden gestuurd zijn gratis.