Festival - Het Manifest van Den Berm

Den Berm van Antwerpsestraat (Mortsel) tot Prins Boudewijnlaan (Wilrijk)
  • za 21 mei 2022 van 15.00 tot 23.59 uur
Ken je 'Den Berm'? Die 3 km-lange groene heuvel naast de Krijgsbaan, van de Prins Boudewijnlaan in Wilrijk tot aan Klein-Zwitserland in Mortsel? Heb je al in die groene oase gewandeld, gelopen of gefietst?
In 2022 heb je hier een extra reden voor. Over ‘Den Berm’ liep immers de tweede spoorweg ooit in België (en in Europa). In 2022 is het 100 jaar geleden dat deze spoorweg werd gebouwd.

‘Gebermte: in aanraking met een eeuweling’ is de naam waaronder het gemeenschapsinitiatief gebermte van 2022 tot 2024 de visievorming over de toekomst van deze honderdjarige spoorwegbermen wil ondersteunen op sociaal, cultureel en artistiek vlak.

Op zaterdag 21 mei vindt Het Manifest van Den Berm plaats. Een cultureel evenement dat op verschillende manieren één of meerdere aspecten van het leven op, rond of in Den Berm in woord, klank, beeld, smaak, ... door een publiek wil laten ervaren.

Het programma:
10u – 12u30: bermwandeling over de bermen als levensbron met Kookkunstenaar Hadas Cnaani, bakker Lina Nasser, ecoloog Geert De Blust en gasten.
15u – 15u30: Opening gebermte 2022 door gastheer Johan Petit.
15u30 – 16u: Het Manifest van Den Berm: literaire bekendmaking van wat Den Berm is en 
wil zijn door de bermdichters.
16u – 17u: De Stem van Den Berm: een poëtische voorstelling van de bermdichters die de 
stemmen van de bermen laat horen.
17u – 18u: Een Verhaal van Den Berm: Patrick Lahousse brengt Het Verhaal van Den Berm op 
een podium samen met muziekgroep Bal Mystique
20u - ....: Een wervelend gebermte-feest!

Doorlopend:
- Installaties van de leerlingen van de academie van Wilrijk nodigen bezoekers uit om langs de bermen te wandelen en stil te staan bij hoe men naar de bermen kijkt.
- Figurentheater Froefroe brengt een verrassingsact. 


Dit evenement is slechts een van de vele activiteiten, wandelingen en voorstellingen (verhalen, poëzie, beeldende kunst, muziek ...) die gebermte de volgende 3 jaar organiseert om de honderdste verjaardag van de bermen als waardevol ecologisch erfgoed te vieren. Gebermte wenst de bermen zo beter zichtbaar te maken als waardevolle stukken stedelijke natuur en op zoek te gaan naar manieren om natuur en cultuur te verbinden.

Je vindt meer info op www.gebermte.be en op www.facebook.com/gebermte

Locatie

Den Berm van Antwerpsestraat (Mortsel) tot Prins Boudewijnlaan (Wilrijk)
Jozef Hermanslei , 2640 Mortsel

Organisatie

gebermte