Tori et Lokita - Film

Koop tickets
Mark Liebrecht Schouwburg
  • di 27 december 2022 van 20.15 tot 21.43 uur
Dit is een UiTPAS activiteit.

Met ‘Tori et Lokita’ hebben de broers Dardenne hun mooiste film in vele jaren gemaakt. Een droevige maar sprankelende ode aan de vriendschap, over twee Afrikaanse kinderen die in België proberen te overleven.

Tori is een jongen van 12 jaar uit Benin, Lokita is een tienermeisje uit Kameroen. Elk vanuit hun eigen land trokken ze naar België, onderweg kruisten hun paden en nu zijn ze onafscheidelijk. Lokita ontfermt zich over Tori als een grote zus, maar hij zorgt net zo goed voor haar.

De film maakt zonder veel woorden voelbaar hoe deze twee kinderen elkaar nodig hebben. Niet alleen om elkaar aan papieren te helpen of elkaar fysiek uit de nood te helpen, maar als zuurstof. Zonder Tori kan Lokita letterlijk niet ademen. Hun vriendschap is het enige dat hen overeind houdt.

Zoals steeds bij de broers Dardenne is ‘Tori et Lokita’ uiterst compacte cinema. Met zijn speelduur van nauwelijks anderhalf uur is deze film een oefening in efficiëntie, maar die kernachtigheid gaat niet ten koste van de emotie. Het lied van deze twee jonge migranten blijft nog lang door je hoofd echoën, als een klaagzang voor alle ongelukkigen die, bij gebrek aan het juiste papiertje, hun menselijkheid en hun fysieke integriteit verpletterd zien in een meedogenloze machine van uitbuiting.

De film is zowel aangrijpend als spannend.


Na twee Gouden Palm-overwinningen met ‘La promesse’ en ‘L’enfant’ haalden ze voor deze ‘Tori et Lokita’ de uitzonderlijke 75th anniversary Prize binnen in Cannes.


België 2022

Regie: Luc Dardenne & Jean-Pierre Dardenne

Cast: Pablo Schils, Mbundu Joely, Charlotte De Bruyne, Tijmen Govaerts…

Genre: drama

Duur
: 1 uur 28 min.

Gesproken taal:
 Frans

Locatie

Mark Liebrecht Schouwburg
Heilig-Kruisstraat 16 , 2640 Mortsel

Prijs

  • Basistarief 8
  • -25 en +65 jaar Cinema M 6
  • Basis UiTPAS 1 1,6
  • Kansentarief met UiTPAS Mortsel 1,6
  • Lid van Cinema M 5

Reserveer

Leeftijd

vanaf 12 tot 99 jaar

Organisatie

Vrije Tijd Mortsel
Heilig Kruisstraat 16 , 2640 Mortsel