RUDI VRANCKX -lezing

Koop tickets
Mark Liebrecht Schouwburg
  • wo 8 februari 2023 van 20.00 tot 21.00 uur
Dit is een UiTPAS activiteit.
Rudi Vranckx is een Belgisch journalist die werkt voor VRT Nieuws. Al ruim een kwarteeuw volgt hij voor de VRT oorlogen en conflicten en maakt hij documentaires voor Canvas: Een zomer als geen andere, Bonjour Congo, de Vloek van Osama, Niemandsland,

Kleine Helden, IS in het Vizier, De Nomaden, Vranckx,… Hij schreef verschillende boeken, waaronder ‘Oorlog om de geesten’, ‘Kleine Helden’, ‘Mijn Kleine Oorlog’ en ‘Een zomer als geen andere’.

Voor de buitengewone moed en toewijding waarmee hij de persoonlijke verhalen van mensen die het slachtoffer zijn van conflict dichter bij de wereld brengt en strijdt voor rechtvaardigheid, ontving hij als oorlogsverslaggever in conflictgebieden de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018. In 2019 kreeg Vranckx ook een eredoctoraat van VUB en ULB.

In deze lezing staat Vranckx stil bij oorlogen en problemen van onze tijd. Afgelopen jaar was hij actief in Oekraïne. Burgers zijn steeds de grootste slachtoffers in vele oorlogen. Hij staat stil bij de conflicten, terreuraanslagen, vluchtelingen, de dreiging, de groeiende kloof:

VRT-oorlogsreporter Rudi Vranckx ziet een wereld waarin verdraagzaamheid zwaar onder druk staat. Het is geen klassieke oorlog meer, van een zichtbare vijand aan de overkant, een oorlog om geld of olie of macht of grondgebied. Dat bekommert Vranckx, die de vlijmscherpe analyse van een nieuwe wereld maakt. Vranckx tekent het toekomstbeeld van onze mondiale samenleving en stelt vast dat we vooral niet mogen wegkruipen in de bunkers van de angst voor elkaar.

foto © Kathie Danneels

Locatie

Mark Liebrecht Schouwburg
Heilig-Kruisstraat 16 , 2640 Mortsel

Prijs

  • Basistarief 5
  • Basis UiTPAS 4
  • Basis UiTPAS 1 1
  • Kansentarief met UiTPAS Mortsel 1

Reserveer

Leeftijd

vanaf 18 tot 99 jaar

Organisatie

Vrije Tijd Mortsel
Heilig Kruisstraat 16 , 2640 Mortsel