Activiteiten lokaal bestuur '80 jaar 5 april'

Tickets kan je reserveren via de activiteiten onderaan deze webpagina.

Kunstwerk Dirk Braeckman op het Stadsterras

Dirk Braeckman heeft de voorbije 40 jaar een indrukwekkende portfolio opgebouwd. Werkend met het medium fotografie heeft hij een belangrijke plaats verworven binnen de visuele kunsten in binnen- en buitenland. Voor de ontwikkeling van het Stadsterras maakte hij een kunstwerk gelinkt aan het bombardement op Mortsel. De plechtige onthulling gebeurt op woensdag 5 april in aanwezigheid van de burgemeester, de kunstenaar Dirk Braeckman, schrijver Tom Lanoye,  de ontwikkelaar en genodigden.

Lezingen

Het ganse voorjaar brengen we het bombardement van 5 april onder de aandacht. Een trieste gebeurtenis, die jammer genoeg de dag van vandaag nog heel actueel is. Vier interessante sprekers belichten het thema vanuit hun eigen invalshoek.

De bommen van 5 april – documentaire VRT

Uit het rijke Vrt-archief haalden we deze parel van 30 jaar geleden. De moeite waard om de documentaire (nog) eens te bekijken!

Wattman

"Tooneelkring Streven" werd opgericht in 1944. De oorlog en het bombardement van 5 april 1943 waren voor Mortsel zo tragisch dat er bij de bevrijding nagenoeg niets overbleef van het verenigings- en culturele leven. Tijdens een bijeenkomst op 13 oktober 1944 werd het plan om in Mortsel terug met toneel te starten, geconcretiseerd. Theatergroep Streven ‘On Tour’ komt nu terug thuis met de herneming van Wattman! Een beklijvende voorstelling met muzikale begeleiding.

Ontzette Stad

Met een knipoog naar ‘Bezette Stad’ van Paul Van Ostaijen zet onze Academie voor Muziek, Woord en Dans deze eigen productie op de planken. De verschillende disciplines zorgen samen voor een sfeervol en aangrijpend geheel.

De Draaischijf – Tom Lanoye

Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van zijn taalgebied (Nederland en Vlaanderen), en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. In zijn laatste roman ‘De Draaischijf’ speelt het bombardement op Mortsel een prominente rol. Het moment om de gevierde auteur uit te nodigen voor de herdenking van 5 april.

Doorlopende activiteiten

Kunstroute

'Geopend' van 25 maart t.e.m. 25 april 2023. Wandel of fiets langs 32 Mortselse handelaars en de Sint-Benedictuskerk en geniet van de beeldende werken gemaakt door leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunst, aangevuld met teksten en gedichten geschreven door leerlingen van een aantal Mortselse scholen, geïnspireerd door de gebeurtenissen tijdens het bombardement.

Historische wandeling 5 april

De wandeling door Mortsel, met bijhorende brochure, langs 16 panelen met informatie en getuigenissen over het bombardement, is herwerkt en opgefrist. Aanvullend is de wandeling ook digitaal vertaald naar de erfgoed app van Faro. Je kan de wandeling nu reeds maken, maar er volgt een opfrissing en herwerking met QR-code tegen 1 maart 2023.

Muurschildering aan de ‘Afgebroken Brug’

De iconische schildering uit 1992 aan het kruispunt Krijgsbaan/Antwerpsestraat van Peter Van Tongerloo, voormalig docent van de Academie voor Beeldende Kunst, is door huidig docent David Ooms en zijn leerlingen gerestaureerd. Ze voegden, in samenspraak met de kunstenaar, ook enkele elementen toe, die een verwijzing zijn naar het bombardement van 5 april.

Educatieve koffers

De twee koffers voor scholen, uit te lenen in de bibliotheek van Mortsel, zijn opgefrist. Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen op een interactieve manier stilstaan bij het bombardement op Mortsel en oorlogsleed in het algemeen. Scholen kunnen ze  ontlenen vanaf 1 januari 2023.

Postzegels en postkaarten

De reeds bestaande postzegels gelinkt aan het bombardement op Mortsel zijn terug beschikbaar en aangevuld met enkele postkaarten met beelden gelinkt aan 5 april. Beschikbaar vanaf 1 maart 2023 aan het stadsonthaal.