Cultuurproject Dieseghem

Cultuur
41 jaar cultuuravonden in de Dieseghemwijk Mortsel.

In 1980 verzamelde pastoor Herman Peeters een aantal enthousiastelingen om een cultuurproject op te starten in de Dieseghemwijk. Bedoeling was om elk winterseizoen concerten te brengen in de St.-Lodewijkkerk, Osylei 74. Traditiegetrouw is één van die concerten een orgelconcert. In 2006 kreeg het project de “Prijs Cultuurraad Mortsel”, toen voor de tweede maal uitgereikt. Cultuurproject Dieseghem is in al die jaren uitgegroeid tot een artistiek sterk gebeuren voor wijk, stad en daarbuiten.

De covidperikelen hebben er echter voor gezorgd dat vanaf begin 2020 dit project voor anderhalf jaar opgeschort werd. Gelukkig maken de versoepelingen vanaf september 2021 het mogelijk om de activiteiten terug op de starten.

De aftrap op dinsdag 12 oktober 2021 is voor het Helix Strijkkwartet en Masako Honda, orgel.
Met het motto ‘Die Kunst der Fuge’ spelen het kwartet en Masako Honda afwisselend een selectie fuga’s van Bach. Het werk is een samenballing van de uiterste technische eisen op het gebied van contrapunt. Vermits Bach nooit de bezetting van dit werk heeft gedefinieerd, vormt dat voor een strijkkwartet een interessant uitgangspunt.

De tweede cultuuravond van de cyclus op dinsdag 7 december 2021 is het de beurt aan het Flanders Boys Choir o.l.v. Dieter van Handenhoven. De hoofdbrok is de prachtige 'Messe de Minuit' van Marc-Antoine Charpentier. Op het programma verder kerstmuziek van Vlaamse kapelmeesters uit de barokperiode. Nobele onbekenden zoals Henricus Liberti, Petrus Hurtado en Franciscus Munninckx worden figuurlijk van onder het stof gehaald.

Dinsdag 8 maart 2022 sluit het duo Zeitspiel (Bart Rodyns, harmonium en Nicolas Callot, piano) de cyclus af. Met als titel 'Bach Sessions' worden aria’s en koralen van Bach in arrangementen voor Harmonium & Piano gebracht. ZEITSPIEL bundelt hun krachten tot wervelende programma’s doorheen verschillende eeuwen en tradities en illustreert met deze slingerbeweging dat eender welke klank van eender welk instrument en uit eender welke tijd connectie met elkaar kan maken. Bach Sessions is hun nieuwste zoektocht naar schoonheid. Hun advies? “Laat je meevoeren in een vacuüm van tijdloosheid en geef je over aan de magie van de klank”.
Contactgegevens

Roger Nackaerts
Neuris 7
2640 Mortsel

T 032950204
E-mail: neuriske@telenet.be

Bankrekeningnummer: BE59 0689 0002 4126

Uitgelicht