Op maat: bijzondere collecties

Als gewoon boeken lezen moeilijk wordt, biedt de bibliotheek enkele alternatieven. Want soms willen je ogen niet meer mee of is een boek lang vasthouden vermoeiend. We helpen je graag verder met volgende materialen.

Daisy-boeken en luisterboeken
Daisyboeken zijn boeken op cd-rom en worden het best beluisterd met een speciale Daisy-speler. Luisteren met Windows Media Player of MP3-speler is ook mogelijk. De bibliotheek heeft 4 spelers ter beschikking die je kan ontlenen.  Met een Daisy-speler kan je makkelijk door het boek bladeren  en bladwijzers plaatsen. Verder vind je bij ons ook gewone luisterboeken. Want een boek beluisteren kan bijzonder ontspannend zijn, ook als lezen geen probleem is.

Grootletterboeken
Je kan ook grootletterboeken lenen. Het aanbod vind je terug in de catalogus. Bovendien wisselen we regelmatig een deel van de collectie met onze collega’s van Bibkwintet zodat we altijd nieuwe titels in huis hebben.

AVI voor eerste lezertjes
AVI is een hulpmiddel bij het leren lezen. Kinderen kunnen zo stap voor stap het lezen oefenen en verbeteren. Het oude AVI-systeem werd vervangen door een nieuwe indeling. Nu ook in de bib. Dat betekent dat je vanaf nu in de bib ook boekjes vindt op leesniveau AVI Start, M3 en E3 (eerste leerjaar), M4 en M5 (tweede leerjaar), enz. De collectie eerste leesboekjes met de oude AVI-niveaus wordt stelselmatig omgewerkt.  Heb je hulp nodig om de juiste boekjes te vinden? Raadpleeg dan de conversietabel of vraag raad aan de medewerkers in de bib. Meer info over AVI-lezen vind je hier.

Makkelijk Lezen
Tot slot heeft de bib nog een collectie Makkelijk Lezen-boeken, voor zowel kinderen als volwassenen. In deze boeken werden aanpassingen gedaan die het lezen gemakkelijker maken. Soms werd de tekst vereenvoudigd, soms gaat het om wijzigingen aan de vorm zoals meer witruimte, een aangepast lettertype, enz. Je vindt deze boeken zowel in de jeugdafdeling als in het Taalpunt.

Uitgelicht