Bombardement 5 april 1943

Het Amerikaanse bombardement op Mortsel vond plaats op 5 april 1943 en was met 936 doden het zwaarste in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Historicus Pieter Serrien bracht een boek uit met getuigenissen van overlevenden van dit bombardement (‘Tranen over Mortsel’).

Op basis van het boek Tranen over Mortsel werd onder leiding van Pieter Serrien en in samenwerking met Geheugen Collectief een historische wandeling door het getroffen Mortsel uitgestippeld. Op 16 locaties staan inox geheugenpanelen met een korte uitleg en opnieuw enkele getuigenissen.
De wandeling begint bij het gemiste doelwit, de Erla-fabriek, en eindigt op de begraafplaats van Mortsel-dorp waar ook het erepark voor 5 april is. Op het eindpunt kunnen de bezoekers tussen de herdenkingskruisjes van de slachtoffers wandelen.

Je kan deze wandelbrochure afhalen bij het Stadsonthaal, Stadsplein 2. Je kan de brochure hier ook nalezen.

Het boek Tranen over Mortsel kan je aankopen bij het Stadsonthaal (betalen is enkel via bankkaart mogelijk).

Elk jaar herdenkt stad Mortsel het bombardement tijdens een officiële plechtigheid op de begraafplaats Mortsel-dorp.

Uitgelicht

Betalen doe je digitaal

Alle balies van lokaal bestuur Mortsel aanvaarden geen cash geld meer. Betalen kan er enkel nog digitaal, met je bankkaart. Handig voor jullie, veiliger voor ons!

We beschikken enkel nog over een cashpunt in de Meerminnecampus, waar burgers terecht kunnen die absoluut met cash geld willen betalen. Ze ontvangen daar een betalingsbewijs dat ze kunnen voorleggen aan de dienst naar keuze.

bancontactlogo