Herdenking van het 100-jarige overlijden van Henriëtte Mayer van den Bergh

Wie was Henriette Mayer van den Bergh?

Op 27 maart 1920 sterft Henriëtte, 81 is ze dan. Nu, 100 jaar later, staan we stil bij wie ze was. De Mayerlei in Mortsel verwijst nog steeds naar haar, hoewel. Mayer was de naam van haar echtgenoot, een Antwerps zakenman, senator en consul van Griekenland. Een man met aanzien. En toch heeft ook Henriëtte heel wat op haar palmares staan. Ken je het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen? Henriëtte bouwt het museum nadat haar zoon Fritz op 43-jarige leeftijd sterft na een val van zijn paard en maakt zo zijn droom waar. Het is het eerste museum ter wereld dat gebouwd werd rond een bestaande privécollectie, nl. die van haar zoon Fritz.

Maar het blijft niet bij een museum. Henriëtte betaalt jaarlijks 4 ziekenhuiskamers en evenveel dokters via haar Sint-Henricusfonds, zodat behoeftige mannelijke breuklijders kosteloos geopereerd kunnen worden in het Sint-Camillus ziekenhuis. Aanleiding voor de oprichting van het fonds is ook hier de dood van haar zoon Fritz.

Het Mayerhof kent bijna iedere Mortselaar, toch? Het huidige woonzorgcentrum is gehuisvest op net dezelfde plek als waar Henriëtte in 1904 Sint Frederik opricht, een rusthuis voor onbemiddelde oudere echtparen met het uitzicht van een begijnhof. Voorwaarden om er te wonen? Geen dieren houden behalve een kat, en iedere dag de mis bijwonen. Enkel de kapel van het begijnhof bleef tot op vandaag bewaard.

‘De 40 huizekens’ van de Mayerlei, in Mortsel is het een begrip. Henriëtte laat architect Flor Van Reeth in 1911 een tuinwijk ontwerpen met 42 woningen. De bedoeling is om gezinnen een gezonde en behoorlijke huisvesting te verzekeren tegen een niet al te hoge huurprijs. Om te voorkomen dat verwanten aanspraak zouden maken op haar financiën of zich zouden bemoeien, beslist ze testamentair dat alles bij haar overlijden overgaat naar de Kerkfabriek.

Download hier de brochure over Henriette Mayer van den Bergh.

 

De wandeling met gids zal op een latere datum plaatsvinden.

100 jaar na het overlijden van deze grootse dame, willen we iedere Mortselaar de kans geven om deze uitzonderlijke vrouw te leren kennen. Kom mee wandelen in de Mayerlei onder begeleiding van een gids. Bezoek ook de kapel, waar een film je een inkijk geeft in het leven van Henriëtte. Auteur Jeroen Olyslaegers vertelt haar verhaal.
 

henriette

 

Uitgelicht