Kom eens langs in FORT 4

FORT 4 in Mortsel werd midden 19de eeuw gebouwd en maakte deel uit van de Brialmontfortengordel. Samen met zeven andere forten moest het Antwerpen verdedigen in tijden van oorlog. Het leger bleef eigenaar van het fort tot het jaar 2000, het jaar waarin de stad Mortsel eigenaar werd van FORT 4, een prachtig domein van 24ha groot. Het was én is de ambitie van de stad Mortsel om dit ge sloten bastion te ontsluiten en zo veel mogelijk mensen te laten genieten van deze uitzonderlijke site: een oase van groen gecombineerd met historische gebouwen en hedendaagse infrastructuur. In het fort kan je spelen, sporten, ontmoeten, rusten, ontspannen, ontdekken, … Er zijn picknickweides en speeltuigen en er vinden evenementen plaats.

Met de steun van verschillende overheden werden al verschillende historische gebouwen gerestaureerd en werd er een bezoekerscentrum ingericht. De gidsen van het fort leiden je langs plaatsen waar je zelfs geen vermoeden van hebt dat ze bestaan.

Als stad staan we nog maar aan het begin van de ontplooiing van dit domein, maar geleidelijk aan, stap voor stap, wordt FORT 4 teruggegeven aan de Mortselaars en iedereen die er graag vertoeft.

Dit is een uitnodiging om FORT 4 te komen ontdekken: het oude fort, het nieuwe fort, het groene fort, … Het is de moeite waard en je bent van harte welkom.

Uitgelicht