Hoeve Dieseghem krijgt een nieuwe hoevetuin

Gepubliceerd op di 24 okt. 2023 om 21.30 uur
VELT Koude Beek zal er op een braakliggend stukje grond een hoevetuin inrichten met respect voor erfgoed.

De Hoeve Diesegehem, één van de oudste plekken van Mortsel, krijgt een nieuwe hoevetuin. VELT Koude Beek zal rondom de hoeve, in de fruitboomgaard en op een braakliggend stukje grond, een duurzame, historische hoevetuin inrichten, met respect voor erfgoed. En in overleg met de Heemkundige Kring Mortsel. Lokaal bestuur Mortsel stelt dit terrein langdurig aan hen ter beschikking.

VELT staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven, koken en Tuinieren. Het is de afdeling Koude Beek Mortsel-Boechout-Borsbeek die het voorstel op de gemeenteraad van Mortsel bracht. Daar werd het dinsdagavond 24 oktober goedgekeurd.

Dit project sluit mooi aan bij de ‘samentuinen’ die er momenteel al zijn in Mortsel. Hierbij stellen we stukjes openbaar groen ter beschikking om er duurzame ontwikkeling en buurtwerking te bevorderen. Samentuin De Lusthof aan de Parkschool is daar een mooi voorbeeld van. De hoevetuin wordt al de vierde samentuin in Mortsel. Ook deze zal bewoners samenbrengen en verbinden, het is een stimulans om burgerschap en engagement op te nemen.

De hoevetuin wordt een publieke plaats en zal zo ingericht worden dat iedereen er toegang toe heeft, ook wie minder mobiel is. Wil je genieten van eetbare vruchten of planten, leren over eetbaar groen, of ben je op zoek naar een bezinningsplek, een plaats waar je in schoonheid en rust troost kan zoeken of wil je gewoon genieten van een mooie plek? Dat zal allemaal mogelijk zijn in de hoevetuin, waarvan de inrichting inspeelt op de seizoenen zodat de tuin het hele jaar door aantrekkelijk is.

Buurtbewoners die nieuwsgierig zijn en graag meer weten over de plannen, kunnen daarvoor binnenkort op een infotentoonstelling in Hoeve Dieseghem terecht. De datum en het uur volgen snel.