Doorlopende activiteiten 5 april

De activiteiten voor de 80 jarige herdenking van het bombardement op Mortsel van 5 april 1943 zijn voorbij. Er blijven enkele activiteiten doorlopend in Mortsel te bezoeken.  

Kunstwerk Dirk Braeckman op het Stadsterras

Dirk Braeckman heeft de voorbije 40 jaar een indrukwekkende portfolio opgebouwd. Werkend met het medium fotografie heeft hij een belangrijke plaats verworven binnen de visuele kunsten in binnen- en buitenland. Voor de ontwikkeling van het Stadsterras maakte hij een kunstwerk gelinkt aan het bombardement op Mortsel. De plechtige onthulling gebeurde op woensdag 5 april in aanwezigheid van de burgemeester, de kunstenaar Dirk Braeckman, schrijver Tom Lanoye, de ontwikkelaar en genodigden. Als Mortselaar is het nog even wachten op de werkzaamheden op de site van het Stadsterras om het kunstwerk te bezoeken.

Historische wandeling 5 april

De wandeling door Mortsel, met bijhorende brochure, langs 16 panelen met informatie en getuigenissen over het bombardement, is herwerkt en opgefrist. Aanvullend is de wandeling ook digitaal vertaald naar de erfgoed app van Faro. De nieuwe brochure kan je hier downloaden en is beschikbaar aan het stadsonthaal.

Wandelbrochure 5 april - editie 2023.pdf3,5 Mb(pdf)

Muurschildering aan de ‘Afgebroken Brug’

De iconische schildering uit 1992 aan het kruispunt Krijgsbaan/Antwerpsestraat van Peter Van Tongerloo, voormalig docent van de Academie voor Beeldende Kunst, is door huidig docent David Ooms en zijn leerlingen gerestaureerd. Ze voegden, in samenspraak met de kunstenaar, ook enkele elementen toe, die een verwijzing zijn naar het bombardement van 5 april.

Educatieve koffers

De twee koffers voor scholen, uit te lenen in de bibliotheek van Mortsel, zijn opgefrist. Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen op een interactieve manier stilstaan bij het bombardement op Mortsel en oorlogsleed in het algemeen. 

Postzegels en postkaarten

De reeds bestaande postzegels gelinkt aan het bombardement op Mortsel zijn terug beschikbaar en aangevuld met enkele postkaarten met beelden gelinkt aan 5 april. Beschikbaar aan het stadsonthaal.

Postkaart 5 april uitgebrande bus.pdf1,7 Mb(pdf)

Postkaart 5 april Gemeenteplein.pdf1,8 Mb(pdf)

Postkaart 5 april Sint-Vincentiusschool.pdf1,7 Mb(pdf)