Nieuw intergemeentelijk zwembad in Mortsel met steun van buurgemeenten Borsbeek, Edegem en Hove

Nieuwsbericht van 27 september 2017.

Zwembad Den Bessem had 45 jaar op de teller staan toen het eind 2015 de deuren sloot. Het zwembad had te kampen met allerlei bouwfysische en constructieve problemen. Vorig jaar beslisten Borsbeek, Edegem en Hove om de nood aan zwemwater in deze regio aan te pakken, de krachten te bundelen en samen met onze stad een nieuw zwembad te bouwen. De Vlaamse overheid ondersteunt het project met een subsidie van 1.800.000 euro, 30% van de bouwkost.

Inclusief en ecologisch ontwerp

Het nieuwe zwembad wordt gebouwd op de voetafdruk van het bestaande zwembad.

Het nieuwe modulaire zwembad met instructiebad (12,5m x 7m) en een groot bad (25m x 14,5m) zal zich onderscheiden van zwembaden uit de omgeving door zijn integrale toegankelijkheid. Geen trapjes, maar wel een helling en verstelbare bodem zorgen ervoor dat zelfs bedlegerige mensen van het zwembad kunnen genieten.

Het 25-meterbad is ideaal voor onze toekomstige zwemmers, scholen en clubs. Het voldoet tevens aan de normen voor het organiseren van wedstrijden.

Naast een open en aangenaam gebouw wil dit zwembad ook een voortrekker zijn op ecologisch vlak. De emissie zal beperkt worden door te streven naar een K-peil tussen 10 en 20 en een hergebruik van water tot 70%.

Kostprijs zwembad

Het kostenplaatje wordt geraamd op 6.000.000 euro (excl. BTW). De subsidie van de Vlaamse overheid van 1.800.000 euro is een financiële ondersteuning van de infrastructuurwerken voor de nieuwbouw en renovatie van het zwembad.

Planning

De opening van het nieuwe zwembad is voorzien voor september 2018.

Wie bouwt?

Mortsel treedt via haar autonoom gemeentebedrijf op als bouwheer en opdrachtgever voor de nieuwbouw van het zwembad. De gemeenten Borsbeek, Hove en Edegem leveren een financiële bijdrage in de financiering van de vervangingsbouw en de exploitatie van het zwembad.

Het team dat de Design & Build opdracht voor het nieuwe zwembad kreeg toegewezen bestaat uit Cordeel, Hellebrekers Technieken en Slangen+Koenis Architecten.

Een voorsmaakje

ontwerp nieuwe zwembad

ontwerp nieuwe zwembad

ontwerp nieuwe zwembad

ontwerp nieuwe zwembad

 

Uitgelicht