Coronavirus COVID-19

Informatie en richtlijnen over het coronavirus COVID-19.

CALLCENTRA en hulplijnen

 • burgers met algemene vragen over gezondheid en openbare orde: tel. 0800 14 689
 • burgers met algemene vragen over economie: tel. 0800 120 33
 • ondernemers kunnen ook VLAIO contacteren via WhatsApp of tel. 0800 20 555
 • ondernemers die lid zijn van Unizo kunnen daar tevens terecht
 • ondernemers kunnen ook een beroep doen op het NSZ, het neutraal syndicaat voor zelfstandigen
 • heb je de veelgestelde vragen (FAQ) al gelezen?
 • meertalige informatie over het coronavirus vind je via de website van het Agentschap Integratie & Inburgering
 • babbellijn lokaal bestuur Mortsel voor hulp of sociaal contact: tel. 03 444 17 16
 • nationale hulplijn: bel anoniem naar tele-onthaal via 106
 • nationale hulplijn voor jongeren: bel anoniem naar awel via 102
 • familiaal geweld: tel. 1712
 • CAW Antwerpen voor mensen met een welzijnsvraag: 0800 13 500

MORTSEL HELPT

WINKELEN in coronatijden

HUISDIEREN

SOCIALE MEDIA @stadmortsel

***

UPDATE - vrijdag 3 april 2020, 13.45 uur

Vanaf dinsdag 7 april heropenen de recyclageparken van IGEAN. Er gelden wel een aantal strikte voorwaarden! Heb je thuis voldoende ruimte om jouw afval nog even te stockeren? Stel dan je bezoek nog even uit. Het zal er behoorlijk druk zijn, dus beperk de gezondheidsrisico's voor onze collega's én jezelf! Kan je bezoek toch niet uitstellen, hou je dan aan deze afspraken:

 • Sorteer het afval thuis, zodat je snel en vlot het afval in de juiste container kan overladen.
 • Kijk goed na of je alles bij hebt voor je vertrekt.
 • Hou er rekening mee dat je slechts 1x per week per adres mag langskomen …
 • Kom alleen naar het recyclagepark. Alleen als je zwaar materiaal bij hebt, mag je 1 extra persoon meebrengen.
 • Onze parkwachters zullen je nu even niet kunnen helpen met het uitladen of inladen van de auto of het bedienen van de zuil.
 • Asbest, textiel en herbruikbare goederen (*) kunnen tijdelijk niet naar het recyclagepark gebracht worden.
 • Blijf tijdens het aanschuiven in de auto wachten. Kom je met de fiets of te voet, schuif dan mee aan in de wachtrij. Hou steeds ook een deel van de rijbaan vrij voor hulpdiensten of verkeer uit de tegenovergestelde richting.

De normale openingsuren van het recyclagepark blijven gelden. Check hiervoor www.igean.be/recyclageparken.

Misschien zijn niet altijd alle fracties beschikbaar. We proberen volle containers zo snel mogelijk te laten wisselen, maar rekenen op jouw begrip als tijdelijk een bepaalde fractie niet afgeleverd kan worden. We vragen ook op het recyclagepark #respect en #solidariteit! We rekenen er dan ook op dat iedereen deze afspraken naleeft. De situatie kan van dag tot dag veranderen, check dus zeker www.igean.be/corona voor de meest recente stand van zaken. Hou het veilig!

(*) Wat zijn herbruikbare goederen? Dat zijn goederen die jij misschien niet meer nodig hebt, maar nog perfect bruikbaar zijn! Denk aan een tafeltje, servies, strips, enz. Die breng je wel eens naar de Kringwinkel of tweedehandsmarkt. Hierbij gelijk een oproep om alle herbruikbare goederen ‘op kot’ te houden, in afwachting van het heropstarten van de werking van de Kringwinkels in Vlaanderen.

***

UPDATE - vrijdag 3 april 2020, 08.00 uur

Opvoedingswinkel Mortsel zit niet stil en publiceerde in deze bijzondere tijden een aantal nieuwe artikels op hun website. Vragen of suggesties zijn welkom via tel. 0473 47 37 37 of e-mail mortsel@opvoedingswinkel.org. Alle artikels zijn te vinden op de website: www.opvoedingswinkelmortsel.be.

***

UPDATE - donderdag 2 april 2020, 16.45 uur

Iedereen kan besmet zijn, jong of oud. Iedereen kan het virus doorgeven. Daarom moedigen we jongeren met doelgerichte beelden aan om digitaal met vrienden af te spreken. Als we allemaal even doorbijten is het sneller gedaan! Kleine dingen kunnen nu een groot verschil uitmaken.

Jongeren die met vragen zitten of inspiratie zoeken, kunnen we volgende tips geven:

***

UPDATE - donderdag 2 april 2020, 10.45 uur

Publieke toespraak van burgemeester Erik Broeckx in het kader van COVID-19

***

UPDATE - woensdag 1 april 2020, 14.45 uur

Herdenking 5 april dit jaar digitaal. De geplande herdenkingsplechtigheid van 5 april 1943 kan dit jaar helaas niet doorgaan omwille van de coronamaatregelen. Om dat moment niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, hebben we een digitale herdenking uitgewerkt. In tijden waar iedereen ‘in zijn kot moet blijven’, is het een manier om toch voor verbinding te zorgen. We beseffen dat dit niet hetzelfde is, maar willen er aan houden om ook in deze bijzondere tijden stil te staan bij wat er die 5e april gebeurde, ondertussen 77 jaar geleden. Het dodelijkste bombardement in de Benelux dat aan 936 mensen het leven kostte.

Op zondag 5 april 2020 zal er vanaf 11.00 uur een herdenkingsfilm te zien zijn op www.mortsel.be/5april. Enkele korte videoboodschappen worden er afgewisseld met getuigenissen en beeldfragmenten. Bij deze herdenking schenken we ook aandacht aan de slachtoffers van de V-bommen op Mortsel aan het einde van WOII. Verder kan je er ook terecht voor een compilatie van Cois van Roosendael van de 75e herdenking in 2018. Ook de VRT-documentaire ‘De bommen van 5 april’ kan je bekijken via www.mortsel.be/5april. De burgemeester brengt op 5 april 2020 om 11.00 uur namens Mortsel hulde met een bloemenkrans aan de gedenksteen op de begraafplaats, maar zal dit gezien de omstandigheden helemaal alleen doen.

Het is de vzw 5 april 1943 die het initiatief nam voor deze digitale herdenking. Daarom verwijzen we ook graag naar de website www.5april1943.be, waar je behalve de herdenking ook alle andere informatie over het bombardement terugvindt.

***

UPDATE - dinsdag 31 maart 2020, 18.30 uur

Dierenwelzijn. Veel eigenaars van gezelschapsdieren stellen zich vragen inzake de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) en het houden van dieren. Hierbij tonen we je de juiste weg:

Tot slot willen we onze inwoners erop wijzen dat een dier in huis nemen een bewuste keuze moet zijn. Zo kunnen we voorkomen dat dieren later gedumpt worden in asielen. Er blijkt helaas een trend gaande waarbij meer mensen nu op zoek gaan naar een hond of kat omdat ze daar nu 'tijdelijk' meer tijd voor hebben.

***

UPDATE - dinsdag 31 maart 2020, 17.30 uur

Secundaire scholen melden digitaal aan.


Eerder werd gecommuniceerd dat de zeven secundaire scholen van de Zuidrand (Borsbeek, Boechout, Edegem en Mortsel) op 21 maart gezamenlijk hun inschrijvingsmoment zouden organiseren. Omwille van de coronamaatregelen werd dit opgeschort. Kamperen aan de schoolpoort is op dit moment immers verboden. Daarom zullen de inschrijvingen nu verlopen via een digitaal aanmeldsysteem.

Lees er alles over via het nieuwsbericht op deze website.

***

UPDATE - dinsdag 31 maart 2020, 09.50 uur

 • Het recyclagepark wordt vanaf dinsdag 7 april opnieuw geopend. Meer concrete informatie hierover volgt.
   
 • Kunst vanuit uw kot aan uw raam. Wat dacht je van elke dag een beetje meer kunst in de straat? Een openluchttentoonstelling die groeit naargelang het aantal deelnemers. Eén Vlaming op drie heeft een creatieve hobby. Dat wil zeggen dat er in Mortsel 8511 creatievelingen wonen. Ben jij één van die 8511 makers? Zet jouw talent in de kijker! Stel tentoon vanuit uw kot aan uw raam. Let erop dat je steeds voldoende afstand bewaart. Facebookevent: klik hier.
   
 • Zeker geen afvalophaling missen?! Zet bij voorkeur de avond voordien jouw afval buiten. Omwille van het rustige verkeer komen de ophalers misschien wel wat vroeger dan ‘normaal’! Andere handige tips vind je hier.

***

UPDATE - maandag 30 maart 2020, 15.30 uur

 • We geven hierbij 2 richtlijnen m.b.t. wonen. De coronamaatregelen hebben ook gevolgen voor de normale werking van de private en sociale huurmarkt. Via deze link vind je antwoorden op een aantal vragen over de invloed van de coronamaatregelen op de verhuring van private en sociale woningen (bv. verhuizen, plaatsbeschrijving, betaling van huurgeld, vrederechter, enz.). Alle niet-hoogdringende conformiteitsonderzoeken zetten we noodgedwongen on hold. Na het afbouwen van de coronamaatregelen kunnen we dossiers ambtshalve opnieuw opstarten. Bewijs van herstel van gebreken zal zoveel als mogelijk op een alternatieve werkwijze gebeuren (zoals gebruik van foto’s, facturen e.d.).
   
 • Herdenking 5 april 1943. Door de huidige coronacrisis moeten we de plannen die we hadden rond de herdenking helaas annuleren. Momenteel werken we aan een digitaal alternatief, waarvan je het resultaat via deze link op 5 april 2020 kan ontdekken.

***

UPDATE - maandag 30 maart 2020, 14.00 uur

De bibliotheek is momenteel gesloten als preventieve maatregel in de aanpak van het coronavirus.

Alle uitgeleende materialen werden automatisch tot 20 april verlengd, zodat boetes vermeden worden. Dat blijft voorlopig ook zo. We willen absoluut vermijden dat inwoners voor niet-essentiële verplaatsingen naar buiten komen. Alleen door samen de maatregelen strikt te volgen, kunnen we het virus onder controle houden. Wel opent er een afhaalpunt, enkel en alleen voor dringende of noodzakelijke uitleningen. Heb je een boek absoluut nodig voor je werk of school? Is er een dringende reden waarom je een bepaald boek zou moeten hebben? Dan komen we aan die vraag tegemoet, zij het mits zeer strikte richtlijnen om de maatregelen in het kader van de coronacrisis maximaal te respecteren. Alle contact tussen inwoners onderling, of tussen inwoners en bibliotheekmedewerkers wordt vermeden.

Lees alles over de bib via deze link.

***

UPDATE - maandag 30 maart 2020, 10.00 uur

Mortsel steunt lokaal winkelen met platform ‘Winkelen in coronatijden

In Mortsel willen we de horeca en handelaars een hart onder de riem steken. Iedereen die momenteel een winkel uitbaat die open mag zijn, die een meeneemformule aanbiedt met zijn horecazaak of online zijn klanten verder helpt, wordt gebundeld in een handig overzicht op de website van Mortsel. Zo blijven winkeliers in deze bijzondere tijden makkelijk in contact met hun klanten. Want lokaal winkelen is voor ieder van ons nu belangrijker dan ooit tevoren. Met het nieuwe platform ‘Winkelen in coronatijden’, steunt lokaal bestuur Mortsel alle winkeliers die creatief aan de slag moeten gaan in deze bijzondere tijden.

Winkeliers kunnen zich gratis registreren op dit platform en klanten zien in één oogopslag bij wie ze terechtkunnen. Want elkaar versterken, dat moeten winkels, horeca én klanten nu meer dan ooit doen. Het overzicht vind je op www.mortsel.be/winkelenincoronatijden. Er komen dagelijks handelszaken bij die zich gratis registreren, dus mis niets en surf regelmatig naar onze website. Zoek het niet te ver. Koop lokaal, koop in Mortsel en steun onze handelaars.

***

UPDATE - zaterdag 28 maart 2020, 07.00 uur


Brief van eerste minister Sophie Wilmès

 • Op de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 27 maart zijn op politiek niveau nieuwe beslissingen genomen. Deze beslissingen vereisen nu overleg tussen de verschillende federale, regionale en lokale overheden om ze uit te voeren. De FAQ op deze site zal dit weekend worden bijgewerkt.

 • Wat scholen en BKO in Mortsel betreft volgt er komende week meer concrete informatie.

***

UPDATE - vrijdag 27 maart 2020, 12.00 uur

Uitstel inschrijvingsdatum zomeractiviteiten. We willen je graag informeren over de inschrijvingsdatum voor de zomeractiviteiten.

 • Inschrijvingen themaweken, taalweek en speelpleinwerking:

starten op maandag 4 mei vanaf 18.00 uur voor inwoners van Mortsel;
starten op dinsdag 5 mei vanaf 09.00 uur voor niet-inwoners van Mortsel.

 • Inschrijvingen Grabbel- en Swapactiviteiten:

starten op maandag 4 mei vanaf 18.00 uur voor iedereen.

***

UPDATE - vrijdag 27 maart 2020, 10.00 uur

Vandaag precies 100 jaar geleden stierf Henriëtte Mayer van den Bergh. De Mayerlei, woonzorgcentrum het Mayerhof, het museum Mayer van den Bergh in Antwerpen, … deze bijzondere dame liet duidelijk haar sporen na. De festiviteiten die gepland waren om haar te herdenken, werden uitgesteld. Zodra er nieuwe data bekend zijn, houden we je op de hoogte via www.mortsel.be/henriette.

***

UPDATE - donderdag 26 maart 2020, 10.00 uur

 • Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft alle activiteiten rond visserij verboden, dus alle visvergunningen die lokaal bestuur Mortsel heeft uitgereikt worden opgeschort totdat deze maatregelen worden opgehoffen.
   
 • Voor de duidelijkheid: blijf zoveel mogelijk binnen. Maar gaan lopen mag nog steeds. Sport Vlaanderen zet ons aan om te blijven sporten. Doe het veilig: maximum met 2 én met voldoende afstand van elkaar. Interesse? Wij geven met deze omlopen in onze stad een vrijblijvende suggestie. Opgelet: de groene lus is nu even onderbroken door de werkzaamheden aan het reduit van FORT 4.

***

UPDATE - woensdag 25 maart 2020, 16.00 uur

 • In Mortsel hebben we de gewoonte om de gebeurtenissen van 5 april 1943 gepast te herdenken. Een traditie waar we aan houden. Door de huidige coronacrisis moeten we de plannen die we hadden rond de herdenking helaas annuleren. Momenteel wordt bekeken of we de herdenking op een andere kleinschalige manier, digitaal kunnen waarmaken. Zodra hier meer duidelijkheid over is, brengen we je daarvan op de hoogte;

 • Evenementen geannuleerd. Mortsel showt!, Buitenspeeldag, Plantenbeurs en Mortsel loopt! gaan niet door. Eerder kon je lezen dat alle evenementen tot nader order afgelast worden. Toch herhalen we het voor de duidelijkheid: de opgesomde evenementen gaan niet door;

 • Hoe breng jij je dagen door? Is je woonkamer omgebouwd tot een indoorloopparcours? Of stik jij maskers tegen de sterren op? Ben jij van thuis uit aan het werken? En zijn je kinderen ook helemaal mee met die idee? Of sta jij net zoals zo velen in de frontlinie het beste van jezelf te geven? Wat is voor jou de grootste aanpassing? En wat is je kleine geluk, wat fleurt je dag op? Het zijn bijzondere tijden. En alles gaat voorbij. Maar we mogen dit ook niet vergeten, we gaan er wel iets van leren. En dus willen we Mortsel in deze periode in beeld brengen. Dat kan op dit moment enkel via jullie. Trek dus foto’s van deze uitzonderlijke periode en post ze als antwoord op onze berichten met titel 'Hoe breng jij je dagen door? ' op onze sociale media. Hou hierbij rekening met de GDPR en zorg ervoor dat mensen die op de foto staan daar ook akkoord mee gaan. De foto’s kunnen gebruikt worden in stadsmagazine M, op onze website en sociale media. Gebruik hashtags #Mortsel #sterkerdancorona #samentegencorona.

***

UPDATE - woensdag 25 maart 2020, 15.00 uur

 • We lanceren een promofilmpje waarmee we iedereen op de hoogte willen houden van de mogelijkheden om steeds de laatste informatie in te winnen over COVID-19. Tevens herhalen we de mogelijkheden van Mortsel Helpt. Draag zorg voor elkaar!

 • We herhalen het dagelijks op onze sociale media, t.e.m. 31 maart 's ochtends. Aanmelden onderwijs tot 31 maart. Heb je een kindje dat geboren is in 2018? Of ben je op zoek naar een kleuter- of lagere school in Mortsel om in september 2020 te starten? Surf dan snel naar www.mortsel.be/aanmelden. Daar kan je nog tot 31 maart 12.00 uur je zoon of dochter aanmelden. Je vindt er ook alle info. Mensen die hierbij hulp nodig hebben, nemen contact op met het Stadsonthaal via 03 444 17 17;

***

UPDATE - woensdag 25 maart 2020, 13.30 uur

Termijnen behandeling omgevingsvergunningen verlengd.Om de coronacrisis het hoofd te bieden werd er een Nooddecreet gestemd op het vlak van omgevingsgerelateerde materies. De Vlaamse Regering heeft op 24 maart 2020 ook reeds maatregelen getroffen wat betreft de omgevingsvergunningsprocedures.

***

UPDATE - woensdag 25 maart 2020, 10.00 uur

 • Kappers moeten sluiten;
   
 • Zwembad Den Bessem. De onderdompeldag van 28 maart werd eerder al geannuleerd. Alle klanten kregen reeds een mail via de mailingmodule van onze kassasoftware. Het zwembad is al zeker gesloten t.e.m. 3 april en bijgevolg kunnen alle activiteiten tot dan niet doorgaan. Normaal zouden op 28 maart ook de inschrijvingen voor de volgende lessenreeks starten en dit zowel aan de balie als online. Inschrijvingen nieuwe lessenreeksen on hold. De start van de verkoop van de nieuwe lessenreeks wordt tot nader order uitgesteld. Pas op het moment dat er nieuwe richtlijnen komen en we meer zicht hebben op de datum van een mogelijke heropening van het zwembad, kunnen we hierop terugkomen. Voor klanten van de huidige lessenreeks: de laatste 3 lessen werden geannuleerd. Wij voorzien de nodige vervanglessen wanneer we het zwembad opnieuw mogen openen;

 • Wassalons zijn open en respecteren de hygiënemaatregelen en sociale afstand;

 • Ook tijdens de coronacrisis is CAW Antwerpen er voor mensen met een welzijnsvraag. Het Coronavirus kan ook extra vragen oproepen. In uw kot blijven is niet gemakkelijk en kan spanning, eenzaamheid, angst, ... oproepen. Langskomen kan op dit moment niet, en wij kunnen geen huisbezoeken doen. We staan wél paraat via telefoon, mail en chat! Meer informatie en een overzicht van de regio waarin CAW Antwerpen werkt, vinden mensen op www.caw.be/coronacrisis-antwerpen.

***

UPDATE - dinsdag 24 maart 2020, 13.00 uur

 • Activiteiten paasvakantie geannuleerd. Het coronavirus zorgt er ook voor dat de activiteiten die Vrije tijd Mortsel organiseerde voor de paasvakantie niet kunnen doorgaan. Het gaat om Grabbel- en Swap, taalweek, themaweken sport en Samen op stap. Betaalde je al voor een activiteit? Dan wordt dit terugbetaald. Bezorg je rekeningnummer aan vrijetijd@mortsel.be, samen met jouw naam en de activiteit waarover het gaat. Bedankt alvast voor je begrip;
   
 • Planten snoeien in de tuin? Het recyclagepark is gesloten, maar Igean geeft tips;
   
 • Aanmelden onderwijs tot 31 maart. Heb je een kindje dat geboren is in 2018? Of ben je op zoek naar een kleuter- of lagere school in Mortsel om in september 2020 te starten? Surf dan snel naar www.mortsel.be/aanmelden. Daar kan je nog tot 31 maart 12.00 uur je zoon of dochter aanmelden. Je vindt er ook alle info. Mensen die hierbij hulp nodig hebben, nemen contact op met het Stadsonthaal via 03 444 17 17;
   
 • Afvalverwerking. Volg alles over de dienstverlening van IGEAN dag na dag via www.igean.be/corona

***

UPDATE - dinsdag 24 maart 2020, 09.00 uur

Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. Helaas. Vandaag al krijgen vele politiezones en parketten meer klachten over familiaal geweld. 1712 staat klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zal tijdens de coronacrisis telefonische en online permanentie blijven voorzien..

***

UPDATE - maandag 23 maart 2020, 18.00 uur

IGEAN meldt dat ze GFT-containers of -emmers, die beschadigd of verloren zijn gegaan bij de ophaling, terug aan huis zal leveren. Contacteer IGEAN indien dat bij jou het geval is.

***

UPDATE - maandag 23 maart 2020, 17.00 uur

 • Mortsel maakt mondmaskers. We bedanken alle handige inwoners, handelaars, organisaties en verenigingen uit Mortsel hartelijk. Ze brachten al heel wat mondmaskers binnen! En dat kan uiteraard nog steeds. Combineer het binnenbrengen van je mondmaskers bijvoorbeeld met je dagelijkse wandeling. Adres: Meerminnecampus (onthaal), Meerminne 6;
   
 • Naast de babbellijn van lokaal bestuur Mortsel via tel. 03 444 17 16, maken we ook nationale hulplijnen bekend waar mensen anoniem naartoe kunnen bellen:
  * tele-onthaal: tel. 106;
  * awel (voor jongeren): tel. 102;
   
 • We bundelen voor de duidelijkheid de dienstverlening van IGEAN die voorlopig wegvalt: recyclageparken zijn gesloten, er is geen wijkophaling van klein gevaarlijk afval (KGA). Glasbollen worden geledigd, maar de sites worden niet ontruimd of opgekuist. Opgelet: de normale huis-aan-huisophalingen gaan voorlopig gewoon door. Volg alles over deze dienstverlening via www.igean.be/corona;
   
 • Sluikstorten is niet OK. In deze coronatijden willen we er extra de nadruk op leggen. Niet in de buurt van een vuilbak, niet aan een glasbol, nergens. Nooit. We duwen vandaag de gaspedaal in op onze sociale media.

***

UPDATE - maandag 23 maart 2020, 15.00 uur

Buurtboeners zijn ook helden. Nu veel mensen thuis werken, loopt er minder volk op straat. Je zou kunnen denken dat er ook minder zwerfvuil ligt. Misschien is dat ook zo. Maar misschien ook niet. Het lijkt ons belangrijk om samen te blijven gaan voor een proper openbaar domein. Buiten wandelen mag nog steeds, het is zelfs aangeraden als je niet ziek bent. Dus moedigen we graag iedereen aan om even een blokje rond te gaan met knijper en witte zak. Wel is het belangrijk dat je dit volgens de richtlijnen doet: alleen, of met je huisgenoten. Onze eigen sluikstortrondes van lokaal bestuur Mortsel gaan uiteraard ook nog steeds door! Ben je al Buurtboener en heb je al materiaal? Dan mag je dat gewoon gebruiken. Ben je nog geen Buurtboener maar wil je wel aan de slag? Dan kan je tijdens onze openingsuren voor materiaal terecht aan ons onthaal aan Meerminne 6. Daar krijg je witte zakken, een knijper en handschoenen. Heb je een witte zak klaarstaan? Dan geef je dat door via de meldingskaart: www.mortsel.be/meldingen. Kies hier voor ‘afval en netheid’ en dan voor ‘witte zak buurtboener’. De ophaalrondes zijn maandag en donderdag, dus geef je melding zondagavond, of woensdagavond door. Samen gaan we voor een proper én gezond Mortsel.

***

UPDATE - maandag 23 maart 2020, 11.00 uur

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, nemen we ook de noodzakelijke maatregelen om de gemeenteraad veilig te laten verlopen. Dat wil zeggen dat de gemeente- en OCMW-raad van 24 maart 2020 digitaal zal verlopen. Er is dus geen zitting op de Meerminnecampus en er zal geen live-stream zijn. Uiteraard komt binnenkort het verslag van de gemeenteraad na goedkeuring in april wel online, zodat burgers op de hoogte zijn van wat er werd besproken en beslist.

***

UPDATE - vrijdag 20 maart 2020, 16.00 uur

 • Compostmaand april uitgesteld.Omwille van het coronavirus heeft Vlaco, de Vlaamse Compostorganisatie, in overleg met de deelnemende intercommunales beslist om de compostactie die gepland stond voor april, te verschuiven naar het najaar;
   
 • GFT+-emmers en –containers kunnen omwille van de sluiting van het recyclagepark tijdelijk niet aangekocht worden;
   
 • Wat met het eerste grasmaaisel? De eerste maaibeurt dient zich aan en je kan momenteel niet op het recyclagepark terecht met je grasmaaisel. Al dat gras meegeven met het gft-afval is een mogelijkheid, maar je kan jouw grasafval op andere manieren nuttig gebruiken! Wat kan je er dan wel mee doen? Ontdek het op www.vlaco.be/nieuws;
   
 • Meertalige informatie over het coronavirus. Er wordt heel wat gecommuniceerd over het Coronavirus, maar vooral in het Nederlands. Het is belangrijk dat ook inwoners die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, goed geïnformeerd zijn. Het Agentschap Integratie en Inburgering van de Vlaamse overheid werkte mee aan de vertaling van de poster om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Die is nu in 10 talen beschikbaar waaronder het Arabisch, Turks, Pools, Bulgaars, Roemeens en Russisch. Ook antwoorden op een aantal belangrijke basisvragen werden vertaald. Help je mee deze boodschap te verspreiden? Alle info vind je via de website van het Agentschap Integratie & Inburgering

***

UPDATE - donderdag 19 maart 2020, 13.00 uur

 • De grote straatveegactie en de Vlaamse lentepoetsactie gaan niet door. De grote straatveegactie ging starten vanaf eind maart en zou lopen tot midden juni. Tot eind april is de straatveegactie alleszins al afgelast. De straatveegactie gaat niet dus door voor: de Prins Leopoldlei, Ridder van Ranstlei, Koeisteerthofdreef, Vijf-aprilwarande, Guido Gezellelaan en Armand Segerslei. Ook de Vlaamse lentepoetsactie gaat niet door: dit was gepland van 21 maart tot en met 29 maart;
   
 • IGEAN roept een gemakkelijke URL in het leven om informatie omtrent hun dienstverlening samen te brengen in het licht van COVID-19: volg deze link;
   
 • Mortsel Helpt - kan je voor iemand een boodschap doen? We hebben al een aantal vrijwilligers kunnen noteren die hulpbehoevenden willen helpen. Omdat de vraag sterk aanwezig is, herhalen we de oproep. Naar de apotheek? Levensmiddelen halen? De hond uitlaten? Laat het ons weten via www.mortsel.be/mortselhelpt en verspreid ook deze boodschap.

  Ken je de Babbellijn 03 444 17 16 reeds? Zelf beschikken we over een waslijst aan namen en telefoonnummers die we reeds actief gebruiken. Maar misschien ken jij ook iemand die hulp kan gebruiken en die geen internetgebruiker is. Laat het ons weten, help actief mee of verspreid de boodschap via je eigen netwerk of kanalen!

***

UPDATE - donderdag 19 maart 2020, 10.30 uur

GFT-emmers en -containers zullen al minstens blijven opgehaald worden t.e.m. 4 mei. Er moeten dus voorlopig geen nieuwe stickers '2020' gekocht worden door gebruikers die daar nog niet over beschikken. Op het verdere verloop komen we later terug, maar zo hoeven de inwoners zich alvast geen zorgen te maken.

***

UPDATE - woensdag 18 maart 2020, 18.30 uur

 • Maak een mondmasker! Onze zorgverleners hebben je nodig. Om de strijd tegen COVID-19 te winnen, heeft de zorgsector dringend nood aan mondmaskers. Maar die zijn bijna uitgeput. De website maakjemondmasker.be biedt handige mensen alvast een handleiding voor het maken van zelfgemaakte maskers. Dit patroon en deze werkwijze worden aanbevolen door FOD Volksgezondheid. je kan het afgeven in het lokaal ziekenhuis of aan het onthaal van de Meerminnecampus (Meerminne 6);
   
 • De ophaling van grof huisvuil van 20 april gaat alvast niet door. Je kan momenteel enkel een reservering maken vanaf de maand mei én onder voorbehoud. Inwoners die op de planning stonden voor de ophaling van 20 april, worden verwittigd.

***

UPDATE - woensdag 18 maart 2020, 11.30 uur

Opnieuw & co laat morgen in wijk B de laatste textielophaling doorgaan. Daarna worden alle ophalingen van textiel tot nader order on hold gezet.

Voor de duidelijkheid: de normale huisvuilophaling gaat momenteel nog steeds onverminderd door!

***

UPDATE - woensdag 18 maart 2020, 07.30 uur

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 17 maart 2020 besloten de bestaande maatregelen te versterken.

Deze nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart 2020 om 12.00 uur en blijven ten minste t.e.m. 5 april 2020 van kracht.

Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk. Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Wat betekent dit concreet?

Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken.

Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:

 • voedingswinkel;
 • dokter;
 • apotheek;
 • postkantoor;
 • bankautomaat;
 • benzinestation;
 • hulp bieden aan kwetsbare personen.

Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:

 • krantenwinkels;
 • kappers (1 klant per keer);
 • nachtwinkels (open tot 22.00 uur);
 • zij moeten uiteraard  de sociale afstand respecteren.

Alle voedingswinkels blijven geopend. De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.

De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen.

Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.

Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).

Elke bijeenkomst is verboden.Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.

De horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen.

Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.

Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren. Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.

Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.

De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan.

***

UPDATE - dinsdag 17 maart 2020, 22.25 uur

 • Woensdagmarkt Mortsel op 18 maart tot 11.00 uur. Naar aanleiding van de nieuwe reeks maatregelen die de federale regering dinsdagavond 17 maart 2020 communiceerde, gaat de woensdagmarkt van 18 maart 2020 door tot 11.00 uur én mits enkele dwingende maatregelen. De verkoop van producten moet om 11.00 uur stoppen. Immers, vanaf 12.00 uur is de nieuwe federale maatregel van kracht en geldt tevens een samenscholingsverbod. Dit laatste heeft als gevolg dat zowel de marktbezoekers en marktkramers het marktplein voor 12.00 uur moeten verlaten. Ook leggen we zeer strikte voorwaarden op voor de organisatie van de markt, om de afstand tussen de bezoekers te verzekeren en de doorgangen tussen de kramen zo breed mogelijk te maken. Bekijk deze voorwaarden via www.mortsel.be/coronavirus bij ‘UPDATE - dinsdag 17 maart 2020, 12.00 uur’.

  Vanaf morgen 12.00 uur geldt alvast t.e.m. 5 april 2020 een algemene afgelasting van openbare markten.

 • Op woensdag 18 maart communiceert lokaal bestuur Mortsel verder over het nieuwe pakket aan maatregelen, nadat de federale instructies ons officieel bereikt hebben.

***

UPDATE - dinsdag 17 maart 2020, 16.00 uur

Ook voor het onderwijs zijn er praktische gevolgen.

Basisonderwijs
Het aanmelden in de basisscholen loopt gewoon door tot dinsdag 31 maart. Je vindt ook een handige button onderaan onze homepage www.mortsel.be. Heb je hulp nodig? Contacteer het stadsonthaal via tel. 03 444 17 17.

Secundair onderwijs
Na overleg met de secundaire scholen uit de regio Mortsel, Borsbeek, Boechout en Edegem is besloten dat de inschrijvingen, gepland op zaterdag 21 maart, vanwege federale maatregelen omtrent het coronavirus uitgesteld worden. Het is gezien de strenge maatregelen moeilijk om op dit moment al een nieuwe datum te prikken waarop deze inschrijvingen zullen plaatsvinden. We onderzoeken de mogelijkheden om dit digitaal te laten verlopen en houden jullie op de hoogte.

***

UPDATE - dinsdag 17 maart 2020, 15.00 uur

 • Fluvius neemt extra veiligheidsmaatregelen: niet-dringende interventies uitgesteld, geen meteropnemers op pad en een beperkt aantal klantenkantoren. Na overleg met de andere Belgische netbeheerders ORES, Resa en Sibelga heeft Fluvius beslist om verdere beperkende maatregelen te treffen ter bestrijding van de verdere verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben impact op de dienstverlening en gaan in vanaf 17 maart t.e.m. 3 april. Ze gelden voor alle disciplines: elektriciteit, aardgas, riolering, telecom en warmte;
 • De Parkeerwinkel werkt enkel nog achter gesloten deuren. Tijdens de openingsuren die normaal van toepassing zijn, blijft Parkeerwinkel Streeteo steeds bereikbaar via tel. 03 448 10 33, e-mail parkeren.mortsel.be@streeteo.com of de website van Besix Park
 • Ondernemers. Omdat we nog steeds veel vragen krijgen m.b.t het coronavirus en de steunmaatregelen verwijzen we onze ondernemers graag door naar VLAIO. Vlaio bundelt alle info en geeft je de juiste info en antwoorden op je meestgestelde vragen: maatregelen Vlaio COVID-19. Je kan ook het VLAIO Contact Center bereiken via info@vlaio.be, WhatsApp of telefoon 0800 20 555 (gratis nummer);
 • De Lijn past dienstregeling aan vanaf woensdag 18 maart. De trams en bussen in stad Antwerpen rijden vanaf woensdag volgens de zaterdagdienstregeling. Alle streeklijnen rijden volgen de schoolvakantiedienstregeling. Meer info vind je op www.delijn.be.

***

UPDATE - dinsdag 17 maart 2020, 13.30 uur

IGEAN sluit recyclagepark Mortsel, afvalophalingen blijven doorgaan

De recyclageparken worden op basis van een ministeriële beslissing met onmiddellijke ingang gesloten, minstens t.e.m. 4 april. Het is momenteel onmogelijk om in te schatten of de maatregel daarna vervalt.
Inwoners kunnen steeds de meest recente informatie terugvinden op de website van IGEAN: www.igean.be.
IGEAN begrijpt dat deze situatie een impact zal hebben, maar is er net zoals lokaal bestuur Mortsel van overtuigd dat de gezondheid van inwoners én medewerkers primeert.

De afvalophalingen blijven voorlopig onverminderd doorgaan zoals gepland.

***

UPDATE - dinsdag 17 maart 2020, 12.00 uur

Woensdagmarkt in Mortsel neemt voorzorgsmaatregelen
De woensdagmarkt in Mortsel gaat voorlopig door, conform de richtlijnen die federaal werden opgesteld. De markt is voor vele inwoners een snelle manier om hun voedingsmiddelen en noodzakelijke aankopen te doen. Wel neemt lokaal bestuur Mortsel dringende maatregelen om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand bewaard wordt, dat de doorgang tussen de kramen zo groot mogelijk is en dat het risico op verspreiding van het coronavirus vermindert.

Maatregelen

 • enkel abonnementhouders worden toegelaten op de markt. Dat wil zeggen: enkel vaste kramen, losse standhouders mogen niet opstellen;
 • marktkramers moeten hun kraam beperken in grootte. Dat wil zeggen enkel de marktwagen, zonder uitbreiding van tafels voor extra koopwaren. Met uitzondering van de groenten- en fruitkramen, mag een kraam niet meer dan twee kavels (6 meter) in beslag nemen;
 • er mogen geen luifels of ‘bachen’ aan de zijkanten van een marktwagen worden gehangen om zo de doorgang te verbreden;
 • voedingskramen mogen uitsluitend aan verkoop doen. Er zijn geen proevertjes toegelaten en er mag geen plek zijn om ter plaatse te consumeren. Dat wil zeggen: geen terras, geen stoelen, geen tafeltjes;
 • lokaal bestuur Mortsel hangt aan elk marktkraam een sensibiliserende affiche voor de marktbezoekers met een oproep om voldoende afstand te houden en de wachtrijen te beperken;
 • waar nodig, zullen we marktkramen een andere plaats toewijzen om de afstand te waarborgen;
 • we zorgen voor extra politiecontrole om de opvolging van deze maatregelen te controleren.

***

UPDATE - dinsdag 17 maart 2020, 10.00 uur

 • de geplande commissievergaderingen van de gemeenteraad van 17 maart en 19 maart 2020 werden geannuleerd;
 • de poorten van de Academie voor Beeldende Kunst (ABK) zijn gesloten. Dat betekent dat nu ook de doorgang (Lieven Gevaertstraat-Deurnestraat) voor buurtbewoners onmogelijk is. De academie zelf was reeds gesloten.

***

UPDATE - maandag 16 maart 2020, 14.00 uur

 • alle publieke speelterreinen op het grondgebied van onze stad zijn gesloten. Dit zijn de adressen. Gelieve dit verbod te respecteren;
 • 't Speelhuisje in de Meerminnecampus (Meerminne 6) is tot nader order gesloten;
 • we volgen de FOD Volksgezondheid en doen een oproep tot inleveren van chirurgische mondmaskers aan de balies van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Jozef (Molenstraat 19) en de Meerminnecampus (Meerminne 6);
 • parken worden momenteel nog niet gesloten, maar we dringen aan op het behouden van voldoende afstand tussen personen.

***

UPDATE - zaterdag 14 maart 2020, 13.00 uur

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan werden er heel wat maatregelen genomen. Op deze pagina vind je tevens de link naar het ministeriële besluit dat werd uitgevaardigd en lees je welke impact dat heeft op de dienstverlening van lokaal bestuur Mortsel.

De federale overheid stelde een FAQ op, met daarin de meest gestelde vragen en antwoorden: volg deze link. Voor anderstalige versies verwijzen we naar de onderste helft van een webpagina van de stad Antwerpen. Hun contactgegevens mag je negeren. Gebruik steeds onze contactgevens.

Dit document verduidelijkt onder meer welke winkels dicht moeten en wie er open mag blijven, en geeft meer duiding bij allerhande genomen maatregelen. Zit je nog met vragen? Lees dan eerst dit document door. Hopelijk vind je daarin het antwoord. Je kan uiteraard ook nog steeds terecht bij de federale callcentra. De telefoonnummers staan helemaal bovenaan deze webpagina.

***

UPDATE - vrijdag 13 maart 2020, 21.45 uur

De ministeriële besluiten die bepalen dat er een federale fase werd afgekondigd waarbij verregaande maatregelen worden opgelegd, zijn gepubliceerd:

Lokaal bestuur Mortsel past deze maatregelen strikt toe. Meer informatie daarover vind je steeds op deze pagina.

***

UPDATE - vrijdag 13 maart 2020, 12.15 uur

Gisteren werden in Mortsel al heel wat maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het COVID-19 virus te beperken. De dienstencentra zijn gesloten en er is een bezoekverbod in woonzorgcentrum Meerminnehof. Ook de Mark Liebrecht Schouwburg, Zaal ’t Parkske, JOC Centraal en Hoeve Dieseghem werden gisteren al gesloten en alle activiteiten waaronder de carnavaldriedaagse werden geannuleerd.

Naar aanleiding van de persconferentie van de Nationale veiligheidsraad gisterenavond, nam lokaal bestuur Mortsel nieuwe maatregelen.

Wat tot nader order werd beslist:

 • het Stadsonthaal (Stadsplein 2) gaat dicht. We voorzien wel een fysiek informatiepunt in de Meerminnecampus (Meerminne 6), waar je bij de balie terechtkan. Opgelet, het gaat hier slechts om een zuivere onthaalfunctie voor algemene vragen. Momenteel wordt nog bekeken welke extra diensten we hier kunnen aanbieden. Het advies is om zoveel mogelijk contact op te nemen via tel. 03 444 17 17 of per mail aan onthaal@mortsel.be;
 • ook de balie Ruimte is gesloten, enkel een uitzondering geldt voor lopende openbare onderzoeken. Daarvoor kan je onverminderd (enkel) via een afspraak terecht.
 • een afspraak maken bij burgerzaken (themaloket burger) blijft wel mogelijk, maar enkel telefonisch via tel. 03 444 17 17 en ook enkel voor dringende zaken;
 • de bibliotheek is gesloten. Materialen binnenbrengen kan via de inleverbus. Uitgeleende materialen worden automatisch tot 20 april verlengd;
 • de Parkeerwinkel sluit overeenkomstig de federale instructies (enkel) op zaterdagen, voorlopig t.e.m. 3 april;
 • zwembad Den Bessem is gesloten;
 • scholen schorten de lessen op, maar er wordt opvang voorzien volgens de federale richtlijnen;
 • onze academies ABK en de AMWD zijn gesloten, zonder opvang voor de leerlingen;
 • alle sportinfrastructuur die nog open was, sluit vanaf vanavond middernacht;
 • de sociale dienst doet geen huisbezoeken meer maar blijft wel open voor nieuwe intakes;
 • buurtrestaurants De Plataan en de Populier sluiten de deuren. Ook afhaalmaaltijden zijn niet meer mogelijk. Er zijn wel heel wat restaurants en traiteurs in Mortsel die afhaalmaaltijden voorzien en waar je bij terecht kan. 
 • de begraafplaatsen blijven open;
 • de kermis op het Stadsplein zal dit weekend niet opengaan;
 • de woensdagmarkt mag plaatsvinden;
 • huwelijken kunnen blijven doorgaan. Er wordt achteraf tijdelijk geen drankje aangeboden. De opstelling in Hoeve Dieseghem zal aangepast worden. We adviseren namelijk om met niet meer dan 25 personen aanwezig te zijn in Hoeve Dieseghem. Wie zijn trouw wil uitstellen, kan dat kosteloos;
 • de BKO blijft geopend;
 • het recyclagepark blijft geopend;
 • de afvalophaling blijft onverminderd actief;
 • alle goedkeuringen voor evenementen in Mortsel t.e.m. 3 april worden ingetrokken;
 • geniet van de natuur, maar houd voldoende afstand van elkaar.

***

UPDATE - vrijdag 13 maart 2020, 10.25 uur

 • Zwembad Den Bessem en de bibliotheek zijn momenteel reeds gesloten. Dat blijft zo tot en met 3 april 2020;
 • Alle overige sportinfrastructuur die nog niet gesloten was of beperkt toegankelijk was voor bv. trainingen e.d., sluit vanavond om 00.00 uur tot en met 3 april 2020. Het gaat over Sporthaven, sporthal Den Drab, de Sportschuur, de Sportstudio, de Minisporthal, de turnzaal GTI en turnhal De Sterre.

***

UPDATE - vrijdag 13 maart 2020, 03.00 uur

Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès

***

UPDATE - donderdag 12 maart 2020, 12.00 uur
lokaal bestuur Mortsel neemt preventieve maatregelen om verspreiding van COVID-19 (coronavirus) te vertragen.

De geplande carnavaldriedaagse - dus ook de carnavalstoet zelf - kan helaas niet doorgaan dit weekend. Een maatregel die noodzakelijk is om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Ook heel wat andere activiteiten worden geannuleerd tot en met 3 april en enkele stedelijke gebouwen sluiten de deuren.

Vrijetijdsinfrastructuur en -activiteiten
De Mark Liebrecht Schouwburg, Zaal ’t Parkske en JOC Centraal sluiten vanaf donderdag 12 maart de deuren tot en met 3 april. Ook Hoeve Dieseghem sluit de deuren, er wordt nog wel gehuwd. Alle andere activiteiten die gepland stonden, worden geannuleerd of uitgesteld naar een latere datum. Dit wil zeggen dat alle cursussen, voorstellingen of andere activiteiten in deze gebouwen niet doorgaan, ongeacht of ze door lokaal bestuur Mortsel worden georganiseerd of door externen. De polyvalente zaal van de Parkschool wordt tot en met 3 april niet meer verhuurd aan verenigingen of externen.

Buitenschoolse kinderopvang
De buitenschoolse kinderopvang De Rode Kubus en Billie blijven onverminderd open.

Geen bezoek in woonzorgcentrum Meerminnehof
In het Meerminnehof geldt vanaf vandaag een algemeen bezoekverbod. De strikte maatregelen van het Agentschap Zorg worden opgevolgd.

Thuiszorg
De werking van de gezinszorg en de poetsdienst blijven doorlopen.

Dienstencentra
Dienstencentrum Meerminne en Huis van de buurt De Populier zijn gesloten (inclusief de senioren- en biljartlokalen). Dat wil zeggen dat ook de activiteiten die in de feestzaal van de Meerminnecampus plaatsvinden, werden geannuleerd. Pedicure en voetreflexologie worden tevens geannuleerd.

***

Voor het algemene publiek is de website www.info-coronavirus.be opgericht. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen ook bellen naar het federale callcenter op 0800/14689.


cor

 


Meer nieuws

Uitgelicht