Over inname openbaar domein

Parkeerverbodsborden voor een verhuis? Een container voor je deur omdat je gaat verbouwen? Een terras voor je handelszaak, of een stoepbord? Dan doe je je aanvraag vanaf nu digitaal.

Verhuizen, het leveren van meubels, een container plaatsen, verbouwingen, een hoogtewerker gebruiken… Er zijn veel redenen om tijdelijk het openbaar domein voor je huis te reserveren.  Wanneer je parkeerplaatsen inneemt, heb je altijd een toelating voor het plaatsen van een verbod op stilstaan en parkeren nodig om parkeerverbodsborden te laten plaatsen. Wil je een deel van de stoep en/of het fietspad en/of een deel van de rijweg innemen? Dan heb je een toelating voor inname openbaar domein nodig. Wil je een horecaterras plaatsen, dan heb je een terrasvergunning nodig. Voor stoepborden, plantenbakken, uitstallingen,… heb je een stoepvergunning nodig.

De aanvraagprocedure van al deze zaken loopt vanaf nu digitaal, via hetzelfde platform. Maak een account aan op het digitale platform, kies de categorie die je nodig hebt, vul je gegevens in en doe je betaling meteen online. Wij verwerken je aanvraag en leveren je vergunning digitaal af. De theorie is heel eenvoudig, maar in de praktijk is dit alles best een ingewikkelde materie. Lees dus zeker aandachtig alle informatie op deze pagina, vóór je je aanvraag start!

Voor evenementen en activiteiten op het grondgebied van onze stad bestond er reeds een ander platform. Dat blijft ook zo. Helemaal onderaan deze webpagina vind je daarover meer informatie.

Kies nu de juiste categorie

Alle aanvragen voor tijdelijke ingebruikname van het openbaar domein lopen via hetzelfde digitale platform, uitgezonderd evenementen en activiteiten op het grondgebied van onze stad. Om een correcte afhandeling van je aanvraag te verzekeren, is het wel belangrijk dat je de juiste categorie kiest. Er zijn vijf mogelijkheden. Kies de categorie die in jouw geval van toepassing is.
 

 

ip

Inname parkeerplaatsen
Je vraagt enkel een parkeerverbod aan. Het gaat hier over een tijdelijke inname van parkeerplaatsen voor het plaatsen van een container, werfkeet, bouwkraan, hoogtewerker; het plaatsen van een verhuiswagen met of zonder ladderlift; of voor de creatie van een tijdelijke laad- en loszone. Je hindert of belemmert het verkeer niet.

ivh

Inname met verkeershinder
Je wil een gedeelte van het voetpad en/of fietspad en/of een gedeelte van de rijweg gebruiken. Of je wil een rijweg tijdelijk afsluiten. Je hindert of belemmert dus het verkeer. Wanneer de rijweg betrokken is, of indien je minder dan 1,5m vrijlaat voor voetgangers en/of fietsers ben je ook verplicht een signalisatieplan als bijlage toe te voegen aan je aanvraag. Deze aanvraag kan je combineren met het aanvragen van een parkeerverbod.

ht

Plaatsen van een horecaterras
Je vraagt als horecazaak een jaarlijkse terrasvergunning aan.

ghg

Plaatsen van voorwerpen
Aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van stoepborden, plantenbakken, uitstallingen en dergelijke op het openbaar domein.

iodevenement Aanvragen van evenementen en activiteiten
Dit valt qua aanvraag en vergunning niet onder 'inname openbaar domein'. Voor evenementen en activiteiten op het grondgebied van Mortsel volg je enkel de weg naar de online tool van het evenementenloket. Dat doe je bv. voor onder meer volgende zaken op de openbare plaatsen: buurtfeesten, speelstraten, schoolfeesten, fuiven en evenementen, commerciële verkoop (verkoopstanden, wervingsacties, openingsmoment handelszaken buiten), filmopnames en doortochten.

Indien je toch nog twijfelt kan je eerst even een mailtje sturen naar onthaal@mortsel.be.

 

Opgelet!
Juridische informatie en privacy: lees hier onze algemene verklaring.

Uitgelicht