Trek erop UiT in Mortsel

Trek erop UiT in Mortsel
Eentje zonder verre reizen maar met plezier dichtbij. Reden te meer om volop op ontdekking te gaan in eigen buurt. Denk je Mortsel op jouw duimpje te kennen? Misschien wel, maar ook jij hebt af en toe inspiratie nodig. En gelukkig valt er in je eigen stad geweldig veel te beleven. Trek erop UiT en tover je vrije tijd om tot onvergetelijke momenten vol wandel-, fiets- en speelplezier en zorg zo voor nog meer verbinding tussen alle inwoners van onze stad. Omdat je eigen buurt ook UiTdagend leuk kan zijn.

STRATENPLAN
Download hier het overzichtelijke TREK EROP UiT IN MORTSEL stratenplan.

WANDELEN
Den Berm, FORT 4, Klein-Zwitserland. Mortsel kent wel wat groene pareltjes waar je helemaal tot rust kan komen. Misschien heb je ze de voorbije maanden meer dan ooit ontdekt? Dan weet je dat ze de moeite waard zijn. De wandelmicrobe te pakken? Laat je verrassen door de vele wandelroutes.

Bombardement 5 april 1943
Het Amerikaanse bombardement op Mortsel vond plaats op 5 april 1943 en was met 936 doden het zwaarste in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op basis van het boek Tranen over Mortsel werd onder leiding van historicus Pieter Serrien en in samenwerking met Geheugen Collectief een historische wandeling door het getroffen Mortsel uitgestippeld. Op 16 locaties staan inox geheugenpanelen met een korte uitleg en getuigenissen. De wandeling begint bij het gemiste doelwit, de Erla-fabriek, en eindigt op de begraafplaats van Mortsel-dorp, waar je tussen de herdenkingskruisjes van de slachtoffers kan wandelen.
Haal één van beide gratis brochures bij het Stadsonthaal, zolang de voorraad strekt: ‘Oorlogswandeling in Mortsel tussen Krijgsbaan en Vredebaan’ en ‘Historische wandeling Bombardement 5 april 1943’.

FORT 4 - Wandel tussen toen en nu
Je kan in FORT 4 heerlijk wandelen. Volg op het wandelpad langs de vijver de wandelrichting die wordt aangegeven om alles COVID-veilig te houden.

Historische fiets- en wandeltochten
Met deze fiets- en wandeltochten leer je het historische erfgoed van Mortsel beter kennen.
Haal één van beide gratis brochures bij het Stadsonthaal, zolang de voorraad strekt: ‘historische fietstocht’ en ‘John Juchempad’, download/lees de brochure via www.mortsel.be

Klein-Zwitserland
In het noorden van stad Mortsel, bij de historische Hoeve Dieseghem, ligt het zes hectare grote natuurgebied Klein-Zwitserland. Het terrein was van 1878 tot 1970 een spoorwegknooppunt en dankt zijn naam aan de opgehoogde spoorwegbermen. In 1984 werd stad Mortsel eigenaar van het gebied. Sinds 1996 werkt Natuurpunt aan de uitbouw en bescherming van dit stukje groen. Een wandeling begin je best aan Hoeve Dieseghem, Wouter Volcaertstraat 44. Een leuk weetje: Klein-Zwitserland werd eind 2019 erkend als natuurreservaat. Dankzij deze erkenning ontvangt Natuurpunt jaarlijks beheersubsidies,  waarmee ze de natuurwaarden en biodiversiteit in het gebied kunnen verhogen. In Klein-Zwitserland wandel je op de daarvoor voorziene wandelpaden, die smal gehouden worden om de mogelijke hinder voor fauna te beperken. Sommige plaatsen zijn minder toegankelijk omdat de biodiversiteit of het ecosysteem er te kwetsbaar zijn en geen grote recreatiedruk kunnen verdragen. De amfibieënpoel is daar een goed voorbeeld van.
Haal deze gratis brochures bij het Stadsonthaal, zolang de voorraad strekt: Hazelwormpad Klein-Zwitserland Mortsel Natuurpunt, Klein-Zwitserland Mortsel Natuurpunt met handige wandelkaart

10.000 STAPPEN IN MORTSEL
Dit boekje bundelt 25 wandelingen doorheen Mortsel. Elke wandeling wordt uitgedrukt in aantal stappen en aantal meter. Iedere wandeling start aan een ankerpunt, er zijn er 12 in totaal. Die ankerpunten kan je ook met elkaar combineren. Op die manier heb je de vrijheid om zelf je wandelingen doorheen Mortsel te plannen en om geleidelijk aan de groene of rustige plekjes in je stad te ontdekken.
Haal deze gratis brochure bij het Stadsonthaal, zolang de voorraad strekt.

Koude Beek en Fortloop
Het brongebied van de Koude Beek ligt in de gemeente Hove. Aan de Boechoutselei rond kasteel Fruithof stroomt de Koude Beek Mortsel binnen. Dit is de middenloop van de beek en een mooie locatie (ook ter hoogte van het Molenveld), waar mooi knotwilgen langs de beek staan. Later komt de beek nog uit aan het Park Savelkoul en loopt ze langs de mooie historische hoeve Terbeke. Van daaruit loopt de beek naar de fortgracht van Fort 3 in Borsbeek.
Naast de Koude Beek is de Fortloop de enige waterloop die onze stad nog rijk is. Samen met de aanleg van de nieuwe sportterreinen aan de Krijgsbaan/Gasthuishoeven is de ingebuisde Fortloop terug opengelegd tot een natuurlijk meanderende waterloop met zacht hellende oevers, een poel voor amfibieën, nest- en voedingsgelegenheid voor oeverzwaluwen en tal van andere dieren.

Postiljonroutes ‘En de boer hij ploegde voort’ en ‘In de voetsporen van de rentmeester’
Begin 2015 zagen de postiljonroutes in Mortsel het levenslicht in de schoot van het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’(MWHT). Deze wandelingen koppelen de geschiedenis van Mortsel aan onze rijke eet- en drinkcultuur door de eeuwen heen.

Lekker Mortsel
Via de lancering van het kwaliteitslabel ‘Mortsel: weer (h)eerlijk thuis!’ in 2016, worden lokale winkeliers betrokken bij het burgerinitiatief MWHT. De labels zijn bestemd voor toffe gerechtjes die lokale handelaars in Mortsel ontwikkelen, geïnspireerd door het verleden. Winkelen, cultuur en erfgoed vinden elkaar, ideaal om de stad Mortsel te ontdekken én te proeven via erfgoed- en proevertjesroutes!

Sneukelroutes
‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’ ontwikkelde vijf sneukeltochten. Als je sneukelt, ga je stiekem wat rondneuzen, je snolt wat rond. Bijvoorbeeld op zolder sneukel je dan wat tussen de rommel. Sneukel je, dan kan je ook smikkelen en smullen. In Mortsel doen we dat niet stiekem of heimelijk en overal in onze stad vind je wel wat leuke plaatsjes.

 • ‘Onder de toren’
  Voor de fotowandeling ‘Onder de toren’ duiken we in het rijke archief van de Mortselse Heemkundige Kring en gaan op zoek naar oude gevels die ook nu nog ons straatbeeld sieren. We vertrekken bij de Sint-Benedictuskerk en verklaren de plaatsnamen op deze route.
 • ‘Sneukel jij mee door Mortsel?’
  Dit is een fotozoektocht, die je naar fascinerende beelden, oude poortgebouwen, bijzondere gevels, verborgen wapenschilden en een duiventoren brengt. Je ontdekt de bijzondere architectuur en de beeldhouwkunst in Mortsel!
 • ‘De kapelletjesbaan in Mortsel’
  De kapelletjesbaan vertrekt bij de Koude Beek en loopt dwars door onze stad. De Koude Beek slingert vergeten door het landschap tussen Mortsel, Borsbeek en Boechout. Een agrarisch landschap ligt verscholen achter ‘snelle’ wegen. Wij zoeken opnieuw de stilte op. De sneukeltocht loopt van de Koude Beek naar de Grensbeek. Schitterende kapelletjes liggen op een schijnbaar vergeten route.
 • ‘Arbeid adelt’
  Rond het levensmotto van Lieven Gevaert ‘Arbeid adelt’ werd een wandeling uitgewerkt. We wandelen rond de oudste site van de fabriek. De brochure ‘Met Gevaert aan tafel’ leidt je door honderd jaar feesten bij Gevaert.
 • ‘Met Amedeus op pad’
  Deze sneukeltocht brengt je van Waesdonck over Vennenborg naar Dieseghem. Van Waesdonck, een oud gehucht in Mortsel, zie je niets meer. Het toponiem vertelt ons heel wat over dit verdwenen landbouwgebied. Op onze route vind je de 13 zonnetjes van Mortsel, die je wat te vertellen hebben.

www.toerismezuidrand.be/nl/mortsel-weer-heerlijk-thuis

Wandelgebied Zuidrand
Wandelgebied Zuidrand biedt je een selectie van 195 km wandellussen langsheen kasteeldomeinen, forten, beekvalleien, boscomplexen en landbouwgebieden die typerend zijn voor deze regio.
Voor 5 euro koop je de wandelkaart ‘Wandelgebied Zuidrand’ bij het Stadsonthaal. Deze kan je ook tijdelijk gratis downloaden via www.dezuidrand.be/wandelkaart-zuidrand.

Zuidrand Wandelapp: speels wandelen met je kinderen De Zuidrand ontwikkelde de interactieve Zuidrand-wandelapp speciaal voor gezinnen met weetgrage kinderen tussen 5 en 13 jaar. Zo ontdek je samen het verrassende natuurlijke en historische erfgoed van een mooie streek - vlakbij huis. De interactieve Zuidrand Wandelapp prikkelt de speur- en staplust van de kinderen, en biedt een unieke combinatie van tof wandelen, spelenderwijs ontdekken en opdrachtjes uitvoeren.
www.toerismezuidrand.be/nl/zuidrand-wandelapp-speels-wandelen-met-je-kinderen

FIETSEN
Op werkdagen is de fietsostrade Antwerpen-Mechelen de drukste van de hele provincie. De F1 loopt dwars door Mortsel, naast de spoorlijn. Fietsers ruilen er de stress en drukte van de auto in voor het vakantiegevoel op de fiets. De F1 brengt je al trappend helemaal tot in Brussel. Maar ook als je liever wat minder kilometers in de benen hebt, zijn er mogelijkheden genoeg in Mortsel.

 • Fair Trade Ecocyclo: Fietstocht langs (h) eerlijke inspiratiepunten in Kontich en Lint Fair Trade Ecocyclo: Boechout, Hove, Kontich - Lus 1 Fair Trade Ecocyclo: Mortsel, Hove, en Kontich - Lus 2 Fietstocht langs enkele historische plaatsen in Mortsel
 • F1 Fietsostrade Antwerpen - Mechelen Provincie Antwerpen
 • F14 Fietsostrade Antwerpen - Essen
 • Fietsen door de Zuidrand verrassend veelzijdig Slimme wegenkaart Hove - Edegem - Mortsel

Al deze fietsbrochures zijn gratis verkrijgbaar bij het Stadsonthaal, zolang de voorraad strekt. ‘Fietsen door de Zuidrand verrassend veelzijdig’ kan je ook downloaden via www.dezuidrand.be/fietsen-door-de-zuidrand.

SPELEN
Van het avonturenlint in FORT 4, over het basketpleintje aan Den Bessem, tot het skatepark in de Elf-julistraat. Mortsel telt maar liefst 23 plekjes waar kinderen en jongeren kunnen spelen, ravotten en genieten.

Surf naar de landingspagina Vrije tijd.

Uitgelicht