4. HET STADSCAFE

4. HET STADSCAFE - audiogids.mp33,1 Mb(mp3)

Zie je jezelf al zitten? Een koffietje met zicht op het groene FORT 4 of het Stadsplein?

Kijk tijdens dit bezoek trouwens maar goed rond. Zie je de honingraatstenen? Die duiken her en der op en zijn bijzonder goed voor de akoestiek. Maar waar mogelijk behouden we net zo goed de originele bakstenen muren. Geen glad gepolijste muren in het stadhuis. Het gebouw heeft zijn leeftijd en die mag gezien worden. Want oude gebouwen zijn zoals mensen. De schoonheid zit hem in het tonen van de jaren op de teller.

Heb je trouwens de rode glazuursteentjes al opgemerkt? Die symboliseren de ‘littekens’ van het stadhuis op plaatsen waar er herstellingswerken werden uitgevoerd. Die littekens willen we niet verdoezelen, integendeel. Ze horen bij het leven. Het stadhuis heeft een verleden en een toekomst. Laten we beiden koesteren.

Ook de bestaande betonnen balken die de vloerplaten dragen worden bewaard, waar nodig hersteld en ondersteund om uiteindelijk in het zicht te blijven. Je zal doorheen het stadhuis ook blauwe stalen structuren zien opduiken. Die ondersteunen de bestaande betonnen structuur van het stadhuis en zorgen voor de nodige stabiliteit. Ze blijven zichtbaar doorheen het hele gebouw. Zo kan je zien hoeveel ondersteuning het bestaande gebouw nodig heeft. Daar zijn ook de architecten, Eagles of Architecture, van geschrokken. Die moesten tijdens de verbouwing plots terug naar de tekentafel. Niet verrassend dat de onverwachtse stabiliteitsproblemen voor extra kosten en extra vertraging hebben gezorgd.

Tijd om verder te wandelen. Verlaat het stadscafé met het Stadsplein op je rechterkant en wandel naar die andere grote inkom van het stadhuis. Vroeger wel eens de glazen deur genoemd. Je zal zien dat je onderweg rond de hoge zaal van de polyvalente zaal kan wandelen en een inkijk hebt naar de -1.